Cîţu szerint mire lenne szükség a karantén elkerüléséhez?

Cîţu szerint mire lenne szükség a karantén elkerüléséhez?
A hatályos járványvédelmi intézkedések maradéktalan alkalmazására szólította fel szerdán a helyi hatóságokat Florin Cîţu. A miniszterelnök szerint a szabályok szigorú betartásával és az oltási kampány folytatásával elejét lehet venni a további korlátozások vagy a zonális karantén bevezetésének.
„Felhívást intéztem a helyi hatóságok képviselőihez, hogy továbbra is tegyenek meg mindent a jelenleg hatályban levő védelmi intézkedések maradéktalan alkalmazása, a koronavírus elleni oltókampány lefolytatása, az emberek megfelelő tájékoztatása érdekében. Ha szigorúan betartjuk a jelenlegi szabályokat - maszkviselés a nyílt köztereken, fizikai távolságtartás, a tömegek kerülése -, és közben folytatódik az oltókampány, el lehet kerülni további korlátozó intézkedések bevezetését vagy a helyi karantént” - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a rendőrök és csendőrök szigorúan ellenőrizni fogják a szabályok betartását az utcán, a tömegközlekedési eszközökön, a piacokon, iskolákban, munkahelyen, és büntetéseket rónak ki a szabályszegőkre.

„Megengedhetetlen, hogy az a maroknyi ember, aki megszegi a szabályokat és törvényeket, veszélybe sodorja a polgárok többségének életét és egészségét” - nyomatékosította.

Florin Cîţu hozzátette, ezzel párhuzamosan növelik az oltási kapacitást. A cél az, hogy április közepéig érje el a 100 ezret az egy nap alatt beoltott személyek száma, illetve hogy a mobil oltóközpontok révén a falvakban és a nehezebben megközelíthető térségekben is egyre többen kapják meg a vakcinát.