Körvonalazódik a kolozsvári metró és a HÉV kivitelezése
Könnyíthetne a közlekedésen a külföldön is népszerű, helyi érdekeltségű vasút
Könnyíthetne a közlekedésen a külföldön is népszerű, helyi érdekeltségű vasút
Vissza

Körvonalazódik a kolozsvári metró és a HÉV kivitelezése

Bár korábban ellentmondásos nyilatkozatokat tettek a kérdéskörrel kapcsolatban, a kolozsvári önkormányzati vezetők egyre határozottabb lépéseket tesznek az Erdély fővárosának vonzáskörzetét átölelő HÉV (helyi érdekeltségű vasút) és a Nyugat-Kelet irányban tervezett metróvonal mihamarabbi kivitelezésére. Szerdán Emil Boc sajtótájékoztatón jelentette be, hogy év végéig, de lehet, hogy már novemberben kihirdethetik a nyertesét annak a közbeszerzési eljárásnak, amelyet a metropolisz övezetben közlekedő HÉV és a kolozsvári metró megvalósíthatósági tervének elkészítésére írtak ki.

A metró nyomvonala Nyugat-Kelet irányban haladna (Szászfenes-Apahida), míg a HÉV a közeli településeket is érintené: Andrásháza (Rădaia), Szucság (Suceagu), Kisbács (Baciu), Szamosfalva (Someşeni), Szamosszentmiklós (Sânnicoară), Apahida és Nemeszsuk (Jucu). A finanszírozásról egyelőre nemigen esett szó… 

Szerdán a témával kapcsolatban Emil Boc a következőkről számolt be: eddig öt ajánlat érkezett az előtanulmányok és a megvalósíthatósági terv elkészítésére, ezeket a július 30-i határidőre akár több országban tevékenykedő cégek konzorciuma nyújtotta be. Ezek a következők: az SWS Engineering S.p.A. (Olaszország) -  Systra (Franciaország) - Metrans Engineering SRL (Románia), az Explan Kft. (Románia)  - Dr. Sauer and Partners (Egyesült Királyság), a Metroul Rt. (România) – Padeco Co, Ltd. (Japán), az Eurocerad International Kft. (Románia) - 3TI Progetti Italia -  Ingegneria Integrata S.p.A.(Olaszország), valamint az Egis Rail Rt. (Franciaország).

A kolozsvári polgármester úgy ítélte meg, rendkívül fontos projektről van szó, a mobilitás és a gazdasági fejlődés szorosan összefügg egymással. Boc szerint amennyiben a város dolgozó polgárai nem részesülnek megfelelő és elégséges mobilitási lehetőségekben, a gazdasági szereplők kárt szenvednek.

- A helyi érdekeltségű vasút rendkívül elterjedt közlekedési megoldás az Európai Unióban és a kontinens nagy városaiban, így csupán egy jó modellt kell Kolozsváron gyakorlatba ültetnünk. Azt tapasztaltuk, s a szakemberek is ezt mondják, mihelyt egy városban meghaladja a 400 ezret a lakosok száma, szükség van metróra az életminőség javítására, de azért is, hogy konkrét és jó alternatívát biztosítsunk a személygépkocsival történő közlekedésre. Ugyanakkor szintén fontos elem a környezetkímélő közlekedési megoldások életbe léptetése – fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón a polgármester.

Határozott kijelentést tett: Kolozsvár eltökélt a zöld mobilitási megoldások mellett.

Elhangzott az is, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak az elkövetkező időszakban ki kell értékelnie a beérkezett pályamunkákat, a különböző tanulmányok elkészítése pedig 27 hónapot ölelhet fel a nyertes meghirdetésének pillanatától.

A HÉV kivitelezését jelentősen lassíthatják a telek-kisajátítások – állítják a szakemberek, de hozzáteszik azt is, hogy az autópályák építése során az állami intézmények munkatársai már kellő tapasztalatra tehettek szert a folyamat gördülékenységének biztosítására.

Borítókép illusztráció (ROHONYI D. IVÁN)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ