Körvonalazódik a Jazz in the Park idei programja
Vissza

Körvonalazódik a Jazz in the Park idei programja

Miután a 2019-es kiadás nemzetközi elismerést hozott a Jazz in the Park számára – elnyerte az Európai Fesztivál Díjakon a Legjobb Kis Fesztivál elismerést – idén érett és ekletikus fellépőlistával készül a sétatéri zenei rendezvény – jelentették be a szervezők.

Ennek fényében a kortárs jazz legkiemelkedőbb képviselői közül hoznak el néhányat Kolozsvárra, köztük az amerikai Kamasi Washington szaxofon-művészt, akit a 21. századi jazz legmarkánsabb képviselőjének, s egyben a Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom jazzhangjának tartanak – áll a közleményben. A Jazz in the Park nyolcadik kiadását június 25–28. között szervezik meg a kolozsvári Sétatéren.

Városunkban koncertezik Anna Calvi nagy-britanniai énekes, gitáros is, aki többek között a Peaky Blinders című sorozat ötödik évadának zenéjét szerezte, illetve az amerikai, háromszoros Grammy-díjas Cécile McLorin Salvant énekes is, mindketten először lépnek fel romániai színpadon. Szintén az idei Jazz in the Parkon lép fel Omar Sosa & JazzyBIT is, akik különleges projekttel készülnek a fesztivál 8. kiadására. A négy nap alatt továbbá koncertezik az izraeli Tatran, és a törökországi Bariș Demirel, de számos hazai előadó is, mint az Arcuș Trio, Bogdan Vaida, Teodor Pop, The Mono Jacks – Acoustic és az Implant pentru Refuz.

– Idén nagyon különleges fellépőgárdával készülünk. Az a vágyunk, hogy európai szinten versenybe tudjunk szállni és öt csillagos line-upunk legyen. Nem vettük figyelembe a romániai művészek hírnevét, csak az erényeiket, azt, hogy mit jelentenek ők 2020-ban, a nemzetközi zenei színtéren – idézi a közlemény Alin Vaida fesztiváligazgatót. – Kamasi Washington több mint valószínű, hogy az a jazz-zenész, akiről most a világ beszél, Anna Calvin új albumát a Rolling Stones Magazine az év lemezének tartotta, míg Cécile McLorin Salvant az elmúlt öt évben három Grammy-díjat nyert a legjobb jazz énekes album kategóriában. Ez a fellépőlista a zene jelenéhez kapcsolódik, és tudjuk, hogy ezzel kockázatot vállaltunk, de igazából erre vágytunk 2012-ben, amikor elkezdtünk gondolkodni ezen a fesztiválon – hangsúlyozta Alin Vaida. – Sőt, Omas Sosa és a JazzyBIT közti együttműködés is nagyon különleges lesz. Tulajdonképpen elősegítettünk egy koncertet néhány romániai művész és egy globális szinten elismert zongorista között. Ez a legfontosabb hozzájárulásunk a román jazzhez – emelte ki az alapító fesztiváligazgató.

További információk a www.jazzinthepark.ro weboldalon találhatók.

(Fotó forrása: Jazz in the Park)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...
Stájer Nagydíj: Hamilton-rekord és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ