Kortárs román képzőművészeti alkotások az Új Budapest Galéria kiállításán
Vissza

Kortárs román képzőművészeti alkotások az Új Budapest Galéria kiállításán

Kortárs román képzőművészeti alkotásokból Double Heads Matches (Kétfejű gyufa) címmel nyílik kiállítás február 16-án az Új Budapest Galériában.

A május 27-ig látható tárlat 45 művész munkáit mutatja be. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből - Mircea Pinte, Ovidiu Sandor, Răzvan Bănescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából - származnak, amelyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben - olvasható a galéria tájékoztatójában.

A bemutatott gyűjteményekben olyan művészektől találhatók emblematikus művek, mint Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Vlad Nanca, Ioana Nemeș, Șerban Savu és Mircea Suciu, akik a gyűjtemények születésével párhuzamosan szereztek nemzetközi hírnevet. Ugyanakkor a gyűjtők fiatal művészekre - Mi Kafchin, Alex Mirutziu és George Cringasu - irányuló figyelme a különféle médiumokra és témákra is kiterjed.

A Diana Marincu kurátor segítségével készült válogatás a kortárs román képzőművészetről széleskörű és informatív keresztmetszetet nyújt; a román neoavantgárd alkotások beemelésével pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy bár minden generációnak saját felvetései és válaszai vannak, a művészet alkotói és befogadói egyaránt képesek hidat építeni a nemzedékek között.

Emellett a kiállítás megkísérel betekintést nyújtani ezeknek a szenvedélyes gyűjtőknek az egyéni ízlésébe is, de szemléletes lehetőséget teremt továbbá a magyar és a román magán-műgyűjtés összehasonlítására - írták a tájékoztatóban.


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

RMDSZ-kongresszus, második nap – ...
Szamosújváriak is bekapcsolódtak az ...
Kekszszalámi

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • Szülő numeró 3
  • RMDSZ-kongresszus - Kelemen Hunor: meg ...
  • VIDEÓ – Tűz pusztított egy ...