Korszerű kulturális központ épül Nagyenyeden
Transzalpin útvonallal lendítik fel a térség turizmusát
Transzalpin útvonallal lendítik fel a térség turizmusát
Vissza

Korszerű kulturális központ épül Nagyenyeden

Nagyenyed és Fehér megye vezetősége tegnap a nagyenyedi várfal tövében szervezett szabadtéri sajtótájékoztatón jelentette be a megyeközpontba tervezett kulturális központ megépítését célzó szerződés aláírását. Arról ugyan még nincs pontos adat, mikor készül el a létesítmény, viszont már tudni róla, hogy a megye legkorszerűbb kulturális központja és egyben a Transzalpin turisztikai útvonalának információs irodája lesz. A térség kulturális sokszínűségét is tükröző központ fogadja be a város kulturális színtereit: 300 férőhelyes, 3D-s vetítésre is alkalmas mozitermet, több korszerűen felszerelt konferencia- és kiállítótermet, a városi könyvtárat, és színházi előadások helyszínéül is szolgál majd. Az új multikulturális központtól induló Transzalpin útvonal Nagyenyedet Borrévvel és Abrudbányával kötné össze, Torockó érintésével a meglévő adottságokra alapozva.

Szabadtéri sajtótájékoztatón jelentették be tegnap a Nagyenyedre tervezett kulturális központ megépítését célzó szerződés aláírását. Azt, hogy mikor fog elkészülni az új épület, még nem tudni pontosan, viszont a sajtótájékoztatón az kiderült, hogy a régi kultúrotthon patinás épületének homlokzatán és kulturális rendeltetésén nem változtatnak.

Az esemény moderátora, Ioan Hădărig szociológus, a Liviu Rebreanu Kulturális Központ igazgatója köszöntőjében kiemelte Nagyenyed fontos kultúrtörténeti szerepét és az elmúlt időszak nemzetközi színvonalú rendezvényeit, így a művészeti táborokat, folklórfesztivált, irodalmi kollokviumokat, amelyeknek köszönhetően Nagyenyed méltán viselheti a Művészetek városa címet. Szerinte a városban működik további három olyan neves intézmény, amelyek meghatározzák a helyi kulturális élet minőségét, ezek pedig a Bethlen-könyvtár, a természettudományi múzeum és a történelmi múzeum. „A város lakói számára a kulturális értékeket hozzáférhetővé kell tennünk, hiszen enélkül halott nemzet vagyunk” – emelte ki Ioan Hădărig, hozzátéve: „a jelenlegi kultúrotthon abban az öreg házban működik, amelyet 1922-ben a magyar közösség adott át a város számára irodalmi klub létrehozására, és amely napjainkban a román művelődést is szolgálja”.

Ion Dumitrel, Fehér megye tanácsának elnöke, a Nagyenyedet Borrévvel és Abrudbányával összekötő kulturális – turisztikai útvonal jelentőségéről beszélt, amelynek kiindulópontja az új multikulturális központ lesz, és amelyik Torockót is érinti majd. Azt is közölte: szeptember elején a szakminisztérium elfogadta e regionális jelentőségű turisztikai utat. A megyei elöljáró részletesen ismertette azokat az elképzeléseket, amelyekkel a gazdag népi és kulturális, materiális és immateriális örökséget újragondolják, és a turizmus által ismertté teszik. Szerinte a már meglévő adottságokra alapoznak, például az épített örökségre, a nívós panziókra, a néphagyományokat népszerűsítő rendezvényekre, és ezek alapján új turisztikai termékeket dolgoznak ki, a turisztikai jelzések kihelyezésétől kezdve az olyan nagyobb infrastrukturális beruházásokig, mint a 78,5 km-es Transzalpin megyei út teljes aszfaltozása vagy az enyedi kulturális központ megépítése. Ion Dumitrel hangsúlyozta: már körvonalazódott a menedzsment- és marketing-terv és folyamatban van azon konkrét kritériumrendszer kidolgozása, amely pontosítja, mi képezi majd a turisztikai útvonal részét.
Oana Badea, Nagyenyed polgármestere, megköszönte, hogy az általa vezetett intézmény partnerre talált a megyei tanácsban, és hogy 2020. szeptember 11-én aláírhatták azt az építkezési előtanulmányt, amely a multikulturális központ alapkövének lerakását jelenti. „Ez a központ a legszebb lesz Fehér megyében, nem csupán egy ajtó, amely kinyílik, hanem valóságos kikötője a város és a környék művelődési életének” – fogalmazott az elöljáró. A polgármester röviden bemutatta a tervezett épületet: emeletes ingatlanról van szó, amelynek alagsorában fizetett föld alatti parkolót alakítanak ki, a földszinten kapnak helyet a kulturális színterek, a 300 férőhelyes, 3D-s vetítésre is alkalmas moziterem, szinkronfordítással és a mozgássérültek számára kialakított lehetőségekkel; több korszerűen felszerelt konferencia- és kiállítóterem; az emeletre pedig adminisztratív irodahelyiségeket terveznek. Az új épület fogadja be a városi könyvtárat, és ugyanitt lehet majd a színházi előadásokat is megtartani. A központ automatikus jegyértékesítési rendszert fog alkalmazni, és zöldövezetes terasz kialakítása is a tervek között szerepel.

„Számunkra, magyarok számára Nagyenyed a világ közepe. Az a város, amelyről el kell ismernünk, hogy Erdély sokszínűségét tükrözi. Ahol a különböző nemzetek, így a magyarok, szászok majd a románok is hozzátettek valamit a saját kultúrájukból. Ezt a sokszínűséget nemcsak érvényesíteni és megmutatni kell a nagyvilágnak, hanem kötelességünk is ápolni azt” – mutatott rá Lőrincz Helga alpolgármester.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ