Koronavírusos betegek kezelése – új szabályok léptek érvénybe
Vissza

Koronavírusos betegek kezelése – új szabályok léptek érvénybe

Jóváhagyta az egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében az enyhe tüneteteket mutató vagy tünetmentes COVID–19-betegeket többé nem utalják kórházba, hanem a családorvos „távfelügyeletével” otthonukban elkülönítve gyógyulnak – tájékoztatott az RMDSZ koronavírusról tájékoztató híroldala a maszol.ro alapján.

Ezentúl a kórházak sürgősségi osztályai gyorstesztet is használhatnak a koronavírus-fertőzöttek kiszűréséhez, így elkerülhetők a torlódások ezeken a részlegeken. Az is újdonság, hogy a gyógyultnak nyilvánított betegeket 3 hónapig nem tesztelik. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató személyek állapotfelmérését sem végzik el kórházban, beutalásukra pedig csak akkor kerül sor, ha állapotuk súlyosbodik.Az otthonukban elkülönített COVID–19-betegeket 14 nap elteltével gyógyultnak nyilvánítják anélkül, hogy újratesztelnék őket. A munkahelyükre vagy a gyermekek esetében az iskolába való visszatérésükkor nem kell igazolniuk, hogy már nem betegek. Egyetlen előírás, hogy otthonukban és a lakás elhagyásakor is további 10 napig maszkot kell viselniük.

A kórházak sürgősségi osztályain jelentkező, tüneteket mutató betegen gyorstesztet végeznek, de vesznek tőlük mintát a PCR-teszthez is. Akinek a gyorstesztje pozitív lett, azt a kórház COVID–19-betegek számára létrehozott részlegén különítik el. Akiknek a gyorstesztje negatív lett, azt a kórház úgynevezett tamponzónájában helyezik el, amennyiben a tüneteik kórházi kezelést igényelnek. Ha nem igényelnek kórházi kezelést, akkor kiutalják őket, és otthonukban várják meg a PCR-teszt eredményét. Ők kötelesek a helyzetükről és a lakcímükről értesíteni a családorvosukat. Utóbbi köteles nyilvántartásba venni őket, majd folyamatosan felügyelni az állapotukat. Ha a PCR-tesztje pozitív lett, de továbbra is tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, a COVID–19-beteget elkülönítve az otthonában marad.

A családorvos naponta kikérdezi telefonon az állapotáról az otthonában elkülönített COVID–19-beteget, és a válaszok alapján kitölt egy kórlapot. A miniszteri rendelet mellékletében megtalálható az a kérdőív is, amelynek alapján a családorvos felméri a páciens állapotát. Akinek nincs családorvosa, annak az egészségügyi igazgatóság (DSP) egyik munkatársa méri fel rendszeresen az állapotát.A telefonos állapotfelmérés alapján az otthonukban elkülönített COVID–19-betegeket három kategóriába sorolják:
a) Tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató páciensek, akik nem szorulnak kórházi kezelésre. (Őket 14 nap után gyógyultnak nyilvánítják egy második teszt elvégzése nélkül, ezután visszatérhetnek a közösségbe, de további 10 napig maszkot kell hordaniuk, az otthonukban is.)b) Egészségügyi kockázatot jelentő tüneteket mutató páciensek. (Őket a családorvos ajánlása alapján, a hozzájárulásukkal mentővel kórházba szállítják, ahol felmérik az állapotukat – ez kórházba utalás nélkül is elvégezhető.)c) Közepes vagy súlyos tüneteket mutató betegek. (Őket a hozzájárulásukkal intenzív terápiás részleggel rendelkező kórházba utalják.)A családorvos a napi állapotfelmérés eredményei alapján nyilvánít gyógyultnak egy COVID–19-beteget. Ezt e-mailen köteles közölni az illetékes egészségügyi igazgatósággal, ahol a páciens bekerül a gyógyultnak nyilvánított személyek adatbázisába.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ