Koronavírus: veszélyben a kisvállalkozások, átszerveződnek a vendéglők
Vissza

Koronavírus: veszélyben a kisvállalkozások, átszerveződnek a vendéglők

Megjósolhatatlan következményei lehetnek a kisvállalkozások számára az elhúzódó koronavírus-járványnak: nem kizárt, hogy sokan közülük teljesen csődbe mennek, mire véget érnek a korlátozó intézkedések. A fertőzésveszély miatt egyesek már most fájó szívvel elküldték munkavállalóik zömét – igaz, egyelőre csak ideiglenesen, azaz ún. műszaki munkanélküliségbe helyezték őket –, másoknak pedig minden jel szerint nyakán marad a húsvét előtti szezonárú, amire gyakorlatilag minden pénzüket feltették. Sok ágazatban a piac néhány nap leforgása alatt szinte teljesen átalakult, a jövőt pedig nagyon kevesen látják azok közül, akiket megkérdeztünk. De nem csak ágazatok, hanem – a teljesség igénye nélkül – egyes szakmák helyzetére is megpróbáltunk rávilágítani körképünkben, főleg az olyan szakmákra helyezve a hangsúlyt, amelyek esetén a munka nem végezhető otthonról.

Bizonyos szakmákban a munkavállalóknak nincs választásuk: koronavírus-fertőzéses időkben is dolgozni kell. Ilyen például a postás is, az egyiket pénteken sikerült szóra bírni, miközben a belvárosban épp küldeményeket adott át az egyik cég képviselőjének.

– Ezt a munkát sem lehet otthonról végezni, ki kell menni az utcára, el kell menni az ügyfelek lakcímére, meg kell fogni a kilincseket, át kell venni/adni a pénzt. Potenciálisan rengeteg helyen felszedhetem a vírust, elég, ha csak egy pillanatig nem figyelek oda, máris baj adódhat – mondta a különben kesztyűt viselő postás.

Más helyzetben van egy – szintén épp a belvárosban szorgoskodó – takarítócég munkatársa: mindent – magát is – állandóan fertőtlenít.

– Sokan hívtak az elmúlt időszakban, vállaljam el náluk is takarítást, a cégek természetesen elsősorban fertőtlenítést kértek. Jelenleg négy helyre megyünk a munkatársaimmal, bőven elég, egyszerűen nem akarjuk túlvállalni magunkat – mondta a férfi.

Kerítésre aggatott ételcsomagok

Boros Hanga, a kolozsvári Indigó indiai vendéglő képviselője lapunknak elmondta: derűlátó a természete, tehát a pohár teli részét tekinti mérvadónak.

– Más vendéglőkhöz képest immár 7 éve foglalkozunk házhozszállítással, így a jelenlegi állapothoz nagyon gyorsan tudtunk alkalmazkodni. Szerencsére saját kiszállítási flottával rendelkezünk, így magunk meg tudjuk oldani a házhozszállítást. A többiek ki vannak szolgáltatva a szakosodott cégeknek. Sajnos, a huszonnyolc alkalmazottból tízet mégis el kellett bocsátanunk, egyszerűen nem volt választási lehetőségünk. Részünkről minimális segítséget kapnak, a kormány fedezi majd az ideiglenes munkanélküliségre küldött személyek segélyét. Legtöbbjük hazament a szülőkhöz, mások elvonultak vidékre, ahol minimális költségből megélnek, s nem kell lakbért fizetniük. Fáj a szívem, de sajnos nem tehettünk mást. A többi munkatársat viszont továbbra is foglalkoztatjuk, egy részüket futárnak képeztük át, ha volt gépjárművezetői jogosítványuk – fogalmazott Boros Hanga.

Már a napokban teljesen kihalt volt a kolozsvári The Office elnevezésű irodaház, ahol főleg számítástechnikai cégek működnek (A szerző felvételei)

Rendkívül fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a legszigorúbban betartják a higiéniai előírásokat és szabályokat.

– Körülbelül egy hete bezártuk a vendéglőt, sajnos nem jöttek a vendégek. Valamivel később a kormány amúgy is elrendelte, hogy a vendéglők lakatot tegyenek az ajtóra. Az evőeszközöket, tányérokat, berendezéseket, gépeket eddig is rendszeresen és elővigyázatosan fertőtlenítettük, most az egész konyhával is így járunk el. Minden futár maszkot és kesztyűt visel, s van nálunk fertőtlenítő, mihelyt visszaérnek a konyhára, mindent alaposan megtisztítanak – jegyezte meg. Hozzátette: egyes futárok aggályokat fogalmaztak meg munkájukkal kapcsolatban, ám úgy gondolja, az óvintézkedések szigorú betartásával kicsi a kockázat. Megítélése szerint a hirtelen munka nélkül maradt alkalmazottak azonnali munkát keresnek, így nem valószínűsíthető, hogy a futárszolgálatok humán erőforrás nélkül maradnak.

– Az ügyfelek közül egyre többen az érintkezésmentes házhozszállítást választják: megrendeléskor külön megjegyzik, hogy hova tegyük az ételt. Szerencsére a bankok és egyes megrendelésekkel foglalkozó platformok már évekkel ezelőtt bevezették az on-line fizetési lehetőséget, az emberek hozzászoktak. Nagyon kevesen fizetnek készpénzzel, arányuk 5 százalék alatti. Van, aki azt kéri, a bejárati ajtó elé tegyük a csomagot; azok közül, akik házban laknak, egyesek azt kérik, akasszuk a zacskót a kerítésre. Futárainkat kiképeztük, tudják, hogyan kell eljárni, mire kell odafigyelni. Egyes alkalmazottakért személyesen megyek el a műszak kezdete előtt: nem ülnek taxiba, nem járnak tömegközlekedési járművekkel. Mások személygépkocsijukkal közlekednek, s kollégáikat is hozzák. Nevetni fogsz, de reggelente mindenkinek megmérjük a lázát. Minden mérés után fertőtlenítjük a hőmérőt, akinek enyhe hőemelkedése van, megy haza. Ha valaki köhög, folyik az orra, küldjük haza. Szerencsére az indiai szakácsaink éppen az étterem fölött laknak, ez is nagy biztonságérzetet nyújt, nem kell utazniuk – mondta Boros Hanga, aki egyelőre nem tudja megítélni, mennyivel nőtt vendéglőjének a házhozszállítási „ágazata”, ugyanis kevés idő telt el.

A múlt hét közepén még javában dolgoztak a munkások az egyik belvárosi épület homlokzatán

– Múlt hétvégén és a hét elején visszaesett a delivery, mert az emberek ételt halmoztak fel odahaza. Erős volt a félelem, bizonytalanság, ez most javarészt csökkent – fogalmazott. A nagy tapasztalattal rendelkező vendéglős szerint, amennyiben huzamosabb ideig eltart az új koronavírus okozta válság, akkor csökkentett személyzettel cégének teljesen át kell állnia a házhozszállításra.

A helyzetet ismerő elemzők attól tartanak, hogy amennyiben valamelyik futár fertőzött lesz, ez a tevékenységi ágazat is teljesen leállhat, ugyanis mindenki karanténba kerül.

„Minden eszközt kihasználunk a túlélésre”

Nincs ilyen helyzetben a Vallásszabadság Házában működő Bisztró 1568, amelynek menedzserét, Pócsai Andrást a jövőről kérdeztük.

– A kormány által elrendelt bezárásig próbáltuk takaréklángon vinni a dolgot. Igyekszünk fellendíteni a bisztró házhozszállítási rendelési oldalát. Húszan voltak, ketten maradtak, ebből egy személy a konyhán. A többieket két hétre sajnos fizetés nélküli szabadságra kellett küldenünk. Sikeresen átéltük a szakmában nehéz hónapokat, azaz decembert, januárt és februárt; mire beindult volna a meló, leállt minden. El sem tudom képzelni, mikor lett volna egy rosszabb időpont a leállásra. Kezdtek érkezni a foglalások, kisütött a nap, szép idő lett, kezdtek az emberek kimozdulni, jöttek volna az évzárók, ballagások, konfirmálások – mondta a menedzser.

Szerinte sok vendéglátó egység és vendéglő oda jut, hogy nincs miből kifizetni a villany-, a gázszámlát, a lakbért, a beszállítókat, s az államnak járó adókat és illetékeket sem.

A köztisztasági és fertőtlenítéssel foglalkozó cégeknek jól megy. A felvétel egy belvárosi orvosi klinika várótermét ábrázolja

– Nem tudni, mi lesz. Nyárig tarthat a bezárás, de az újrainduláskor sem fogják lerohanni a vendéglőket, s nem feltétlenül a pénzhiány miatt. Reménykedünk abban, hogy a kormány mellénk áll, segít, s fedezi például a műszaki szabadság költségeit. Ráállunk a házhoz szállításra, de úgy látom, hogy az elsődleges célközönség elhagyta a várost, a többieknek meg egyelőre még van ételük odahaza. Az idő elteltével az emberek megunják a főzést, s nekilátnak rendelni. Mi bort is forgalmazunk, szaküzleti áron kínáljuk ezt a fajta alkoholt az embereknek. Ismétlem: minden lehetőséget kihasználunk a túlélésre.

Mindenki most akarja megjavítani az autóját

Az autószerelő nem panaszkodik, sőt: elárasztja a munka.

– Valami érdekes dolog történt, ugyanis egyből mindenkinek elromlott az autója, s meg akarja javítani. Megtaláltam a magyarázatot is: hirtelen mindenkinek lett ideje azzal is foglalkozni. A nagy rohanás után rádöbbentek, hogy esnek ki a kocsiból, ez-az nem működik a járművön, amit egyébként régen meg kellett volna javítani, de nem volt idejük rá. Most nem kell óvodába és iskolába vinni a gyermekeket, sokan nem vagy csak otthonról dolgoznak, s ráérnek. Hogy nem félek-e? Hát estefele szilvapálinkával kezelem magam, szalonnát is eszem, mert azt mondják, azon elcsúszik, s kitöri a nyakát ez az új koronavírus. Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy hirtelen elkezdenek az emberek csempét rakni, hozzálátnak a lakás vagy a ház festéséhez. Minap a Dedemanban jártam, annyian voltak, mintha ki akarták volt üríteni az egész üzletet – mondta Misti Csaba kolozsvári autószerelő.

Áruban minden pénz… A húsvét előtti időszak az év egyik legforgalmasabbja a kereskedők számára. Már hetekkel az ünnep előtt elkezdődik a vásárlás, így mire a vírusjárvány kitört, a ruhaüzletek már rég megrendelték, megvásárolták a készletet. Csakhogy tőlük most nemigen vásárol senki. A Mărăşti téri piacház egyik ruhaboltjának tulajdonosa 14 ezer euróra vásárolt árut, gyakorlatilag készpénz nélkül maradt, s az áru most senkinek sem kell. Mire a járvány elmúlik, alighanem már nyári ruhát fognak keresni a vásárlók (ha egyáltalán költenek még ruhára), jövő tavasszal meg már nem lesznek divatosak az idei darabok. Az üzlethelyiség bérét viszont továbbra is fizetniük kell, vagy mint már tájékoztatták őket, szedhetik az árujukat és odébbállhatnak.

A Donát negyedi egyik virágbolt pedig az utcán osztogatta a virágokat az arra járó gyér közönségnek, hiszen a vágott virág nem tudja kivárni a járvány végét. Aminek a jelek szerint egyáltalán nem lesz jó vége a kisvállalkozók szemszögéből…


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ