Koronavírus-veszély: két heti karanténban lesznek a gyulafehérvári diákok (FRISSÍTVE)
Vissza

Koronavírus-veszély: két heti karanténban lesznek a gyulafehérvári diákok (FRISSÍTVE)

Két hétig otthoni karanténban lesznek azok a gyulafehérvári diákok és tanáraik, akik vasárnap este értek haza egy többnapos kirándulásról az olaszországi Veneto tartományból, ahol több koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt napokban.

A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) ügyvezetőigazgató-helyettese, Daniela Dreghici Popa szerint az iskolásokat és tanáraikat hétfőtől 14 napon át megfigyelés alatt tartják majd.

„Naponta felhívjuk őket telefonon, elmondják, ha vannak tüneteik, lázuk, és állapotuk alakulása függvényében meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Egyelőre mindannyian a lakhelyükön vannak karanténban, külön szobában, elszigetelve annyira, amennyire az otthoni körülmények ezt lehetővé teszik” - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrizni fogják-e a karanténra vonatkozó előírások betartását, azt, hogy valóban a családtagoktól elkülönülve ülnek-e az érintettek, az igazgatóhelyettes azt mondta, nincs elegendő személyzet erre, de bíznak „a szülők érettségében”.

Dreghici Popa szerint minden szülőnek elküldték WhatsApp-üzenetben az ajánlásokat, azt, hogy az gyermekeket külön szobában szigeteljék el, a család más tagjai ne tartózkodjanak velük egy helyiségben, lehetőleg külön fürdőszobát használjanak, és külön étkezzenek.

Az illetékes szerint a kirándulócsoport tagjai „jelen pillanatban nem fertőzőek”, mert nem a vesztegzár alatt levő településeken voltak elszállásolva.

Érkezéskor mind a 45 gyereknek és hat tanárnak megmérték a lázát, és válaszolniuk kellett néhány kérdésre. „Azonkívül, hogy nagyon fáradtak voltak, nem volt más problémájuk” - tette hozzá a DSP képviselője, aki szerint, ha bármiféle tünet jelentkezik a csoport tagjainál, kórházba szállítják őket.

Tárcaközi egyeztetés

 

A koronavírus jelentette veszélyről egyeztetnek a mai nap folyamán az egészségügyi és a belügyminisztérium képviselői.

Délben megbetegedések megelőzésével és a vírus terjedésének fékezésével foglalkozó bizottság ülésezik az egészségügyi minisztériumban, 14 órakor pedig a belügyminisztériumban sor kerül a katasztrófavédelmi bizottság ülésére.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...
Koronavírus – immár 42 haláleset ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ