Koronavírus – Gazdi kisokos
Vissza

Koronavírus – Gazdi kisokos

Az emberek érdeklődésének fő tárgya hetek óta a koronavírus. Az egész világot feje tetejére állító járvány igen nagy figyelemnek örvend, ezért arra gondoltam, hogy az állatorvos és a gazdi szempontjából is megosztom a fontosabb tudnivalókat, amelyek a kisállatainkat érintik!

A legeslegfontosabb az, hogy kisállataink nem fenyegetettek. Az Egészségügyi Világszervezet (a továbbiakban WHO) szerint nem létezik arra bizonyíték, hogy a vírus megbetegítené a háziállatokat. Tehát sem kutyáink, sem a cicáink nem betegedhetnek meg, így nem is fertőzhetnek minket aktívan. Magyarán: nem terjesztik a vírust. Azonban a Nemzetközi Járványügyi Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy ha a kutya vagy a macska fertőzött emberrel kerül kapcsolatba, akkor ez elősegítheti egy másik emberre való terjedést. Tehát: ha valaki ráköhög, ráprüszköl az állatra, vagy megpuszilja a kedvencét,  és egy másik személy megsimogatja az állatot és nem mos kezet, akkor elkaphatja a COVID 19-et. A fertőzés veszélye szerintem azonban minimális, de a biztonság kedvéért a beteg gazdik kedvenceit is ajánlott karanténban  tartani, vagy az érintésüket minimálisra csökkenteni. A megelőzés érdekében mindig töröljük meg a séták után a kutyák lábait, ne engedjünk idegeneket hozzájuk nyúlni, és mi is nagyon figyeljünk a higiéniai szabályok betartása. Vagyis ne pusziljuk az állatainkat, és az állatsimogatás után mossunk kezet. Jelenleg az új koronavírusra hatékony, megelőző jellegű oltás se embernél, se kutyánál nem ismeretes.

Nagyon fontos, hogy ezekben az időkben fel legyünk készülve a nem várt eseményekre: ha kedvencünket az állatorvoshoz kell vinnünk, előbb érdeklődjünk a nyitva tartás felől. Ha az az állatorvos, akihez általában járunk, most nem rendel, kérdezzük meg tőle, milyen kollégát ajánl, aki rendel.  Ha fogadnak, érdeklődjünk a szabályokról, hogy elkerüljük az esetleges tömörülést az állatorvosi rendelőben más gazdikkal. Az állatorvosi rendelő meglátogatása ne legyen családi kiruccanás, mindig csak egy személy menjen el az állatorvosi rendelőbe.  Az általánosan ajánlott házi szabályok az állatorvosoknál a következők lehetnek: náthás vagy hasonló tüneteket produkáló személy ne vigyen kisállatot konzultációra. A gazdik kérjenek időpontot az állatorvostól, hogy minél kevesebb emberrel kerüljünk kapcsolatba. Ne lépjünk be a váróterembe, ha már más személy is bent tartózkodik. Használjuk a rendelkezésünkre bocsátott higiéniai kellékeket/szereket.

A gördülékenység miatt, ha megbetegszünk, vagy karanténba kerülünk, keressünk olyan személyt, aki ellátja kedvencünket, ha mi nem vagyunk képesek. Legyen elegendő táplálék és víz a kutyánk számára, ha elrendelik a kijárási tilalmat. Világszerte még sehol sem tiltották be a kutyasétáltatást, de akkor is igyekezzünk minél rövidebb idő alatt elintézni, utána menjünk haza. Ha beteg az állatunk, írjunk le minden szükséges tudnivalót a betegségről és osszuk meg valakivel, aki segíteni tudna. A pórázt és az ételt olyan helyre tegyük, ahol könnyen észrevehető, ha a gazdi, azaz mi kórházba kerülnénk. 

A legfontosabb tudnivaló az, hogy ha mi hozzájárulunk a vírus terjedésének csökkentéséhez, akkor hamarabb fogunk felszabadulni a vesztegzár és a megszorító intézkedések alól, és hamarabb térhetünk vissza kedvenceinkkel a már megszokott kerékvágásba!

Mindenkinek jó egészséget és felelősségteljes cselekvést kíván tisztelettel,

 dr. Dósa Gerő állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ