Koronavírus - Ehalasztották a lazítások negyedik szakaszát
Az éttermek továbbra is zárva maradnak
Az éttermek továbbra is zárva maradnak
Vissza

Koronavírus - Ehalasztották a lazítások negyedik szakaszát

Mivel az országban naponta több mint háromszáz embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, a kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát, továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, viszont az eddigi hatról tízre emelték a szabadtéri testmozgást közösen végző személyek engedélyezett maximális számát.

Mivel az utóbbi három hétben megduplázódott, és ismét 300 fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a járványügyi szakemberek tanácsára a kormány elhalasztotta a vendéglők megnyitását. Szerdai ülésén a kormány módosította ugyan a veszélyhelyzetről szóló korábbi határozatát, de csak kisebb "engedményeket" fogadott el. Az eddigi hatról tízre emelték a szabadtéri testmozgást - túrázást, kerékpározást, evezést, hegymászást, kocogást és más sportokat - közösen végző személyek engedélyezett maximális számát. Lehetővé válik a tanfolyamok és gyakorlatok szervezése legfeljebb húsz résztvevővel, és engedélyezik a külképviseletek rendezvényeit is, ha azokon minden résztvevő számára négy négyzetméternyi területet biztosítanak.

Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben, az egy hónapja megnyílt kerthelyiségekben, illetve a korlátozott számú résztvevővel engedélyezett rendezvényeken legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól azoknak, amik nem élnek közös háztartásban.

Továbbra is 300 fölött a napi esetszám

A Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint, szerdáig összesen 27926 új típusú koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában; az elmúlt 24 órában országszerte 326 új esetet jelentettek, 264 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, és 16 ember (5 férfi, 11 nő) halt bele a COVID 19-fertőzés okozta szövődményekbe. Intenzív terápián az elmúlt napban 222 beteget kezeltek.

A járvány kitörése óta jegyzett fertőzöttekből mindeddig 19314 embert nyilvánítottak gyógyultnak, 1435 tünetmentes beteget engedtek ki a kórházakból a megfelelő miniszteri rendelet folytán, tíz napos kezelés után. Eddig 1667 koronavírussal diagnosztizált fertőzött halt meg az országban.

A Kolozs megyei prefektusi hivatal szerdáig 682 esetet összesített a megyében. Jelenleg 72 fertőzöttet ápolnak a kolozsvári kórházakban, közülük 49-en megyei illetőségűek. Az elmúlt 24 órában a megyéből egy új koronavírus-diagnózist jelentettek.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke