Koronavírus: az iskolák döntenek a tananyag bepótolásáról
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem is felfüggesztette az oktatást
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem is felfüggesztette az oktatást
Vissza

Koronavírus: az iskolák döntenek a tananyag bepótolásáról

A tanügyminisztérium közleménye szerint minden iskola igazgatótanácsa dönt arról, hogy mikor és hogyan pótolják be a koronavírus-fertőzés elterjedésének megelőzése miatt március 11-e és 22-e közötti időszakra elrendelt kényszervakáció során elmaradt órákat, azaz a tananyagot. Ugyanakkor a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kedden határozott arról, hogy március 22-ig felfüggesztenek minden oktatási tevékenységet.

A képviselőház várhatóan csütörtökön sürgősségi eljárással szavaz arról a tervezetről, amely lehetővé teszi, hogy a 12 éven aluli diákok egyik szülője otthon maradhasson gyermekével a kényszervakáció alatt. Az Országos Pénzügyigazgatóság arra buzdítja az adófizetőket, hogy on line fizessék ki az illetékeiket. Ezt internet banking vagy a www.ghiseul.ro honlap segítségével tehetik meg. Az adóbevallást jelenleg nem lehet elektronikusan elküldeni, de az alanyok megtehetik ezt faxon vagy futárszolgálat által.A keddi délelőtti tanügyminiszterrel folytatott megbeszélés értelmében mától nincs tanítás a koronavírus miatt – nyilatkozta lapunknak Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.  A tananyag bepótolásáról minden iskola igazgatótanácsa dönt. A pedagógusok és az iskola alkalmazottai azonban az iskolában vagy akár otthonról is dolgoznak, ha ez utóbbira lehetőség van. Az összes tanügyi alkalmazott 100 százalékos fizetést kap erre az időszakra.

A próbavizsgákat is elhalasztjákA tanügyminisztérium közleménye kitért arra is, hogy a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulók számára márciusban megrendezendő próbavizsgákat is elhalasztják, ezek időpontját később fogják közölni. Az előkészítő osztályba való beiratkozás pedig nem 23-án, hanem egy héttel később zárul. Ebben az esetben is javasolják az on line iratkozást, míg a személyesen elvégzendő érvényesítést későbbi időpontban is meg lehet ejteni.

BBTE: március 22-ig ninc soktatási tevékenységA 21 karral és több mint 45 ezer hallgatóval rendelkező kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kedden döntött, hogy március 22-ig felfüggesztenek minden oktatási tevékenységet. Ahol erre lehetőség nyílik, az előadásokat on line tartják meg, ahol nem, ott majd bepótolják. A kutatási tevékenységek, amelynek keretében egyéni munka zajlik, azok folytatódnak. 

Tekintettel a romániai országos szintű járványügyi rendelkezésekre, a Sapientia EMTE úgy döntött: nem szünteti be az oktatást, de azonnali hatállyal felfüggeszt mindenfajta mobilitási tevékenységre való kiutazást, valamint érkező személyek fogadását 2020. március 31-ig, valamint mindenfajta, oktatási tevékenységen kívüli rendezvény megszervezését.

Óvatosak a kolozsvári iskolák igazgatóiMegkeresésünkre a kolozsvári iskolák igazgatói óvatosan nyilatkoztak. Megtudtuk: az igazgatótanácsot a gyűlés előtt 72 órával kell összehívni, tehát leghamarabb pénteken ülhetnek össze a pedagógusok megbeszélni a pótlást, de azt is figyelembe kell venniük, hogy a hatóságok meghosszabbíthatják a kényszervakációt.

Az Országos Pénzügyigazgatóság arra buzdítja az adófizetőket, hogy on line fizessék ki adóikat. Azok az adófizetők, akik már létrehoztak maguknak egy felhasználó fiókot a virtuális térben, azok on line kérhetnek segítséget adóbevallásaikat illetően. Az adóügyi hatóság azt javasolja, hogy azok az adófizetők, akik még nem regisztráltak az on line rendszerbe, tegyék meg. A fizetést pedig internet banking vagy a www.ghiseul.ro honlap segítségével lehet megoldani. Azt is közölték, hogy az adóbevallást jelenleg nem lehet elektronikusan elküldeni, de megtehetik ezt faxon vagy futárszolgálat által.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Élő közvetítések sorozatát indítja a ...
Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ