Koronavírus: a beoltottak száma meghaladta a fertőzöttekét
Vissza

Koronavírus: a beoltottak száma meghaladta a fertőzöttekét

A koronavírus ellen beoltottak száma szombaton meghaladta az országban a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttekét.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták.

A stratégiai kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta 777 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is beteg.

A bizottság szerint jelenleg naponta 33–38 ezer ember kapja meg a vakcinát, az újonnan diagnosztizált újabb fertőzések átlaga pedig napi 2400 körül mozog.

A beoltottak száma – az immunizációs kampány kezdete után kevesebb mint két hónappal és a betegség hazai megjelenése után csaknem egy évvel – most ugrotta át az ismert fertőzések számát; már több mint másfél millióra tehető azok száma, akik – a betegségen átesve, vagy a betegséget megelőzni hivatott vakcina révén – ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben.

A napi esetszámok jelenleg stagnálást jeleznek, az utóbbi hónapban azonban már nem lassult a járvány terjedése. Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt.

Az akkor kezdődött javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma – amely január végéig a maximumhoz képest harmadára esett – februárban már nem csökkent, és továbbra is 35 ezer körül stagnál. Hasonlóképpen egy hónapja megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi 160 haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi kéthetes átlag napi 80-ra esett, a csökkenés azóta lelassult, jelenleg a napi 70 haláleset számít átlagosnak annak ellenére, hogy szombaton 57 koronavírusos beteg vesztette életét.

Borítókép: illusztráció/MTI


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ