Kormányrúd és vitorla
Vissza

Kormányrúd és vitorla

E kettő kell mindössze, hogy az új kabinet vízre bocsátassék és bőszen hasítson, mint szplendid yacht az Adria habjai közt ( ha valaki most épp a szomszédos és módfelett baráti állam egyik lecsengőfélben levő botrányára asszociál, nos ezt sem támogatni, sem tiltani nincs módomban). Kezdjük alaposan, szerre, ahogyan mondani szokták: nincs már tengerész-tapasztalattal ellátott politikusunk a Petrov álnév alatt leparkoló Băsescut kivéve. Ám a reménybeli kormányfőnek mégis van némi benyomása a helyváltoztatásról; 2007 áprilisától másfél évig szállításügyi miniszterként működött.

A vitorla: van ilyen a leltárban, a bizalmatlansági indítvány elfogadásának pillanatában fel is húzták valamennyit, tehát minden technikai alapfeltétel adott a kihajózásra. Nadehát…

Még két dologgal számolnia kell a kormánykereket vagy rudat magához ragadó vállalkozónak: a hátszél, meg a zátonyok. Előbbiből e cikk írásakor csak fuvallatokat, olykor erősebb léglöketeket érezni, mihelyt Ludovic Orban sorra tárgyal a felekkel és negyedekkel, meg Iohannis  elnök is egyeztet ugyanezen komponensekkel. Utóbbira, ha megbízható  térképet tudna adni bárki a kapitánynak, máris bevonulhatna a Nemzeti Liberális Párt legelegújabbkori pantheonjába, már az előszobában 3D-s mellszobrot printelnének róla azonmód.

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a fedélzet főnökének munkaköri leírását vázoljuk, amely inkább arról szól a nyilvános-elsustrogott infók tükrében, hogy mit nem tehet meg a vélhetően mihamarabb hullámokat lovagló főhajós: semmmi túlzás, csak a minimális kormánycsavargatás, azt is módjával, nem vág vissza a legénység béréből meg dohányából  (elbocsátani is csak lázadás egyértelmű gyanúja miatt fog, gondoskodván arról, hogy valamely halászbárka rögvest fogadja fel hálófoltozónak a szélnek és sirálynak eresztett matrózt), nem terheli túl rakománnyal a vitorlást, a ballasztot, ha vészesen magasak a hullámok csak fokozatosan fogja áthajítani  a korláton.

És akkor még itt van a zátonyok és szirtek fogas problémája: ha Victor Pontát felkenik házelnöknek a képviselőknél, ezzel csak átmenetileg rögzítik a Szkhüllát, a Kharübdiszzel meg az a gond, hogy több  is van belőle. Meg mindenik mozog. Mint az aknák, olyanok. Hogy Captain Ludo mivel távozott  hétfőn a Térképészeti Hivatalból ( polgári nevén Román Nemzeti Bank) arról csak sejtéseink vannak, de erre nem hajtunk rá, mert a nagy felfedezések is bazinagy sejtések cáfolatából kerekedtek ki, s e hibaigazítást csak az utókor olvasószerkesztői ejtették meg az esetek zömében.

Aztán ott van nemremélt függelékként (a hordó rumhoz mellékelve )  a szerencse; ez is forgandó akár a kormánykerék, de legfőképpen igen változatos adagokban lelhető fel különböző szélességi és hosszúsági, meg átlóssági fokokon. Lesz-e további európai fékezése a gazdaságnak, kínai lejtmenet, közép-keleti bizonytalanság és Újperencián túli kiszámíthatatlanság? Lassúl-e a honi gazdaság mindeközben,s ha igen mit és mennyire horzsol érdekekből és ígéretekből? Fizetés és nyugdíjkurtítás kizárva - ez a napok slágere. No, de további bérfejlesztés és nyugdíjkorekció lészen-e?  S ha mégis, mekkora, fedezi-e a közben kitartóan nem csökkenő inflációt, s főleg milyen mértékben?

Ezekre a kérdésekre minden valamirevaló másodkapitány már a képzés elején megkapja a szabványmegoldásokat tartalmazó példatárat. A hajó első emberénekmeg betéve kéne tudni mindezt a Ianushoz, a hajózás istenéhez címzett leghatékonyabb imákat. Ludovic Orbánnak biztosan szüksége lesz az előbb összegzett tudásra.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A PSD bojkottálja a bizalmi szavazást
Kolozsvári Mátyás Napok zajlanak ...
Tőkés: Fontos az RMDSZ-szel való ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ