Koncert a teremtő Szentlélek dicsőségére
Vissza

Koncert a teremtő Szentlélek dicsőségére

Az egyik legrégebbi gregorián Szentlélek-himnusz a Veni Creator Spiritus (Jöjj, teremtő Lélek). A nagyváradi orgonaművész, Garai Zsolt augusztus 1-jei koncertjén több olyan művet adott elő a Farkas utcai református templomban, amelyek ebből a gregorián alkotásból ihletődtek, így például saját szerzeményét is.

Garai Zsolt nem először lépett fel a nyári hangversenysorozat keretében. Már akkor meglepett a fiatal előadó technikai virtuozitása és muzikalitása, amikor pár évvel ezelőtt Kolozsváron koncertezett. A szerdai hangverseny arról győzött meg, hogy egyetemi oktatói elfoglaltsága mellett Garai Zsolt hangszeres előadóként is aktív. Most is tökéletes technikával, átéléssel tolmácsolta a műveket.

A koncert során N. de Grigny (1672–1703), J. U. Steigleder (1593–1635), J. S. Bach (1685– 1750), Th. Dubois (18378–1924), A. Marty (1865–1942) és ismeretlen szerző egy-egy művét, illetve két Garai-kompozíciót is meghallgathattunk.

A gregorián Veni Creator-himnusz az egyház szentlélekhitének tökéletes kifejezése. A latin szöveget Babits Mihály fordította magyarra. („Teremtő Lélek, jöjj közénk!/ Híveid szívét látogasd, töltsd/ malaszttal a lelkeket/, kiket hatalmad alkotott!”). Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a himnuszban, illetve az ebből ihletődött zeneművekben a hívő ember boldogsága nyilvánul meg. Garai Zsolt Veni Creator Spiritus című korálpartitájából elsősorban az Istennel és önmagával békében és harmóniában élő művész portréja rajzolódott ki.

– A Veni Creator Spiritus korálpartitát az év elején komponáltam a Veni Creator pünkösdi himnusz gregorián témájára. Neoklasszicista stílusban írt korál, amelynek során először bemutatom a témát, majd hat vari- áció következik. A mű ősbemutatója a nagyvárad-szöllősi katolikus templomban volt a pünkösdi koncert alkalmával – nyilatkozta szerzeményéről fellépése után lapunknak Garai Zsolt orgonaművész.

Mivel a koncert műsorán főleg vallásos művek hangzottak el, ebből arra következtethettünk, hogy az előadó számára fontos a hit és annak művészi manifesztációja.

Ráadásként egy teljesen más hangvételű rövid Garai-művet hallgathattunk meg, amelyet a szerző egy esküvőre komponált. A vidám hangulatú, kissé a könnyűzenéhez, illetve a musicalhez hasonlítható dallam az újdonság erejével hatott, és a közönséget is jókedvre derítette.

(Borítókép: Garai Zsolt nem először koncertezett Kolozsváron. Fotó: Garai Enikő)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...
Kiesett az U-BT, lemondott Mihai ...
Oltean Csongor: „Az EU rendezheti az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ