Kolozsvárra érkezett az EMKE művészeti karavánja
Vissza

Kolozsvárra érkezett az EMKE művészeti karavánja

Petrla Ferenc Señor felvidéki festőművészt és munkásságát ismerhette meg több erdélyi város az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezete, valamint a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete közös Művészeti Karavánján. A festőművész alkotásait Szilágysomlyón állították ki először, onnan érkeztek a munkák a kolozsvári Művészeti Múzeumba, innen pedig Nagyszebenbe viszik a tárlatot. A kolozsvári kiállítást péntek délután az alkotó jelenlétében nyitották meg.

Széman Péter, az EMKE elnöke a megnyitón elmondta: a Művészeti Karaván nem új esemény, megközelítőleg 10 évvel ezelőtt hozták létre, ám néhány évig szünetelt. Az idei rendezvény a teljes Kárpát-medencét lefedi, célja, hogy „megismerjék egymást a művészek a különböző Kárpát-medencei országokban”. A képzőművészeti karaván mellett létezik irodalmi karaván is, ennek szervezését pár éve a Helikon vette át, de fotókaraván is, mondta Széman Péter, majd hozzátette: reméli a közeljövőben a fotókaravánt is el tudják hozni Erdélybe, az erdélyi fotósok munkáit pedig el tudják juttatni más országokba.

– A művész a karaván alatt sem vesztegette az idejét, és itt Kolozsváron olyan alkotások is láthatók, amelyeket néhány napja Szilágysomlyón készített – méltatta Petrla Ferenc Señort Széman Péter.

– A karavánnak az az előnye és pozitívuma, hogy közel hoz olyan művészeket, akiknek nem mindig sikerül bekerülni bizonyos művészeti terekbe, közösségekbe – emelte ki a rendezvény egyik hasznosságát Jakob Attila, a Művészeti Múzeum munkatársa.

– A festő alkotásaiban jelen van a figuratív nyelvezet is, de a nonfiguratív megjelenítés dominál. A valóságidézést és az elvonatkoztatást árnyalják az expresszív alkotói szándékok, a lírai, meditatív, bensőséges vallomások. Festményein az emlékszerűségek, a valóságidézés foszlékonyságát, tünékenységét tárja elénk – méltatta a tárlat munkáit Essig Kacsó Klára. A művész pályafutásáról a méltató elmondta: számos egyéni és csoportos kiállítása volt több európai városban, mint például Pozsony, Prága, Budapest, Komárom vagy Dunaszerdahely,  külföldi kirándulásai közül pedig a ciprusi és az olaszországi útja volt nagy hatással rá.

A kiállításmegnyitón felszólalt Petrla Ferenc Señor is, aki elmondta: régi álma vált valóra azzal, hogy végre Erdélyben is kiállíthat, és nagyobb megtiszteltetés ez számára, mint hogyha bármelyik nyugat-európai városban lett volna tárlatmegnyitója .

A kiállítás július 4-ig, szerdától vasárnapig, 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

(Borítókép: Petrla Ferenc Señor, Essig Kacsó Klára és Jakob Attila a megnyitón. Fotó forrása: Művészeti Múzeum)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ