Kolozsváron tartják az EPP Nőszervezetének Őszi Akadémiáját
Biró Rozália: Kolozsvár megérdemli, hogy itt szervezzük meg az eseményt
Biró Rozália: Kolozsvár megérdemli, hogy itt szervezzük meg az eseményt
Vissza

Kolozsváron tartják az EPP Nőszervezetének Őszi Akadémiáját

Kolozsváron tartja a hétvégén az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezete az Őszi Akadémiát, ahol több időszerű kérdésről esik szó, illetve meghallgatják az ukrajnai nőpolitikusokat azzal kapcsolatosan: az európai nőszervezet hogyan segítheti őket. Ezen kívül vállalkozói fórumot szerveznek szintén a nők számára. A választás azért esett Kolozsvárra, mivel a város Erdély központja, épített öröksége, történelme, mai közössége, gazdasági vonzereje miatt méltó helyszíne lesz az EPP Nőszervezete Őszi Akadémiájának. A két napos rendezvény után állásfoglalást fogalmaznak meg a megvitatott kérdések kapcsán, amit eljuttatnak az EPP vezetőségéhez, amely eddig minden nőszervezeti állásfoglalást figyelembe vett – nyilatkozta Biró Rozália RMDSZ-es képviselő, az EPP Nőszervezetének elnöke az október 14-én és 15-én lebonyolítandó Őszi Akadémiát beharangozó hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón.

A hétvégén Kolozsvárt szervezi meg az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezete az Őszi Akadémiát, mivel épített öröksége, történelme, mai közössége, gazdasági vonzereje miatt a város méltó helyszíne lesz az eseménynek. Az Őszi Akadémiát beharangozó hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón Biró Rozália – akit idén májusban választottak meg az EPP Nőszervezete elnökévé – kifejtette: a nőszervezet célja népszerűsíteni a nők számára fontos kérdéseket, mint az esélyegyenlőség, a nőknek a döntés meghozatalában való részvétele, az azonos tisztségben dolgozó férfiak és nők közötti bérkülönbségek megszüntetése, a családon belüli erőszak megszűntetése, az iskola elhagyásos esetek számának csökkentése.

„Számomra kiemelt fontosságú volt, hogy az Őszi Akadémiát Romániában, illetve Kolozsváron tartsuk. Így az EPP Nőszervezetén belül még jobban előtérbe kerülhetnek azok a kérdések, amelyek hangsúlyosabban érintik Közép- és Kelet-Európát, mint Nyugat-Európát. Amikor a szomszédban háború zajlik, nagy szükség van arra, hogy a nők tapasztalatot cseréljenek. Részben a háború kegyetlen következményeit szeretnénk enyhíteni, meghallgatva az ukrán kollégákat, olyan lehetőségeket találjunk, amelyek valóban a szükségleteikre ad választ. Továbbá megpróbáljuk előtérbe hozni a párbeszédet az EPP Nőszervezete tagjai között” – közölte Biró Rozália.

Az október 14-én és 15-én megrendezendő konferencián két nőszervezeti alelnök, akik egyúttal európai uniós biztosok, tartanak előadást: Mariya Gabrile innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos, valamint Dubravka Šuica, az EPP demokráciáért és demográfiáért felelős biztosa.

Az idei Őszi Akadémián több újdonságra is számíthatnak a résztvevők. Egyfelől Yes, we can címen bemutatkoznak a házigazda – az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – nőszervezetek sikeres nőpolitikusai: Alina Gorghiu, a szenátus ideiglenes alelnöke, Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár, Csép Andrea RMDSZ-es képviselő, Kovács Irénke RMDSZ-es oktatási államtitkár, Florica Cherecheş, a PNL Nőszervezetének elnöke.

Az Őszi Akadémia második napján öt munkacsoportot hoznak létre, amelyek keretében konkrét tapasztalatcserén vehetnek részt a családon belüli és a nők elleni erőszak, az iskolaelhagyás csökkentése, az ukrajnai háborúk következményei és azok megoldása, a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség megvalósítása témakörben. A szakmai tapasztalatcsere mellett ugyanakkor feltérképezik a résztvevő országok helyzetét, a javasolt megoldásokat, a 2022–2024-es időszakra vonatkozó stratégiai lépéseket. Mindezeket egy határozatba összesítik, amit az EPP vezetősége elé terjesztenek elfogadás végett.  

A másik újdonság az lesz, hogy azok a női politikusok, akik a néppárton belül a közeljövőben különböző tisztségekért indulnak, nagyobb teret kapjanak, és ismertethessék jelöltségüket, célkitűzéseiket. Szintén először szervezik meg, igaz, az akadémián kívül, azt a vállalkozói fórumot, amelyet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban tartanak erdélyi vállalkozó nőknek. Az RMDSZ és a PNL Nőszervezete által megszervezendő Vállalkozás és innováció női szemszögből című fórumon Mariya Gabriel uniós biztos, Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár és  Emilia Botezan, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal irodavezetője tart előadást a vállalkozó nőknek.

Megtudtuk: az Őszi Akadémián 22 ország 43 szervezete, azaz 43 képviselője vesz részt. A vállalkozói fórumra öven személyt hívtak meg.

Borítókép: RMDSZ/Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ