Kolozsváron lépett fel a három Schlandt
Vissza

Kolozsváron lépett fel a három Schlandt

Jó kis meglepetéssel szolgáltak a Farkas utcai református templom augusztus 3-i, szerdai koncertjének előadói. Az előzetes plakáton ugyanis csak Steffen Schlandt brassói orgonaművész szerepelt, a koncerten viszont három Schlandt-nemzedéket hallgathattunk meg: Eckart Schlandtot, Steffen Schlandtot és Felix Schlandtot, azaz nagyapát, fiát és unokáját.

A Farkas utcai református templomban korábban is lépett már fel szülő–gyermek páros, a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban pedig népszerű hagyománnyá vált a testvérek koncertje, ám nem emlékszem arra, hogy koncertezett volna egyazon családból három előadó, akik között nemzedéknyi korkülönbség van.

A koncert műsorfüzetéből megtudhattuk: a Schlandt család tagjai több generációra visszamenőleg foglalkoztak zenével, ez a hagyomány pedig a mai napig megmaradt, hiszen a szépkorú nagyapától a zenelíceumban tanuló unokáig mindenki zenél. 

A Schlandt család műsorának gerincét négy J. S. Bach-mű képezte, amelyeket a három fellépő felváltva vagy közösen adott elő. A közönség meghallgathatott továbbá egy-egy P. Richter-, A. F. Hesse-, J. Rheinberger-művet, illetve két C. Franck-művet is.

Nem várható el, hogy a szenior előadó – aki mögött több mint ötven év orgonálás áll – és a zeneiskolás gyermek is ugyanúgy játsszon, mint az a művész, aki most van pályája csúcsán, a koncert egyik pozitívumaként mégis a három előadó által létrehozott egységes hangzást emelném ki.

A Schlandt család férfitagjainak sikerült meggyőzniük arról a kolozsvári közönséget, hogy a családnak (a zenében is) össze kell tartani, együtt kell dolgozni és akkor az eredmény nem marad el.

(Borítóképen Eckart Schlandt, Steffen Schlandt és Felix Schlandt a kolozsvári fellépésük után. Fotó: Müller Márta) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a rendőrök az elmúlt 24 órában
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek világa… a Bulgakovban
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. László Miklós fényképkiállítása

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ