Kolozsvári U-BT: jöhet a… Nagyvárad
Vissza

Kolozsvári U-BT: jöhet a… Nagyvárad

Megszerezte a csoportelsőséget a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa csoportkörének 6., utolsó fordulójában, miután hazai közönség előtt főhajtásra kényszerítette a papírforma szerint esélyesebb orosz Jenyiszej Krasznojarszk gárdáját. Szerda este az is kiderült, kivel játszik a kolozsvári gárda a legjobb nyolc közé jutásért – nos, köztük van a bajnoki címvédő Nagyváradi ESK is…

Miután mindkét csapat már korábban bebiztosította továbbjutását, a Kolozsvári U-BT és a Jenyiszej Krasznojarszk közötti találkozó egyetlen tétje a csoportelsőség megszerzése volt – bár ez is inkább presztízskérdésnek tűnt, hiszen az elsőség nem járt különösebb előnyökkel a folytatást tekintve. Úgy tűnik azonban, hogy mindkét gárda a csoportelsőségre hajtott, hiszen igen feszülten kezdte a találkozót, így aztán az első kosárra is mintegy 2 percet kellett várni – akkor Darko Planinics triplája törte meg a jeget. Az igen kiegyensúlyozott negyed végén egypontos kolozsvári előnyt mutatott az eredményjelző tábla.

A második negyed is ugyanolyan kiegyensúlyozottan folytatódott, a kolozsváriak „szökési kísérleteit” jól hárították a vendégek, akik aztán a vezetést is átvették. Lendületüket Mihai Silvăşan vezetőedző időkéréssel törte meg, az ezt követő agresszívebb védekezésnek és a több alkalommal is pontos távoli dobásoknak köszönhetően a szünetre ismét a hazaiaknál volt a még mindig törékeny előny.

Térfélcsere után igen motiváltan láttak neki a pontgyűjtésnek a kolozsváriak, és lassan-lassan két számjegyűre növelték előnyüket. Ennek tudatában magabiztosan játszottak az utolsó negyedben is, így sikerük nem forgott veszélyben: az U-BT 100 nemzetközi kupamérkőzésén, nagyszámú lelkes közönség előtt 97:83 (21:20, 29:25, 30:24, 17:14) arányban győzött.

A kolozsvári pontszerzők: Patrick Richard 21, Darko Planinics 18, Andrei Calnicenco 16, Karlo Zganec 15, Kerron Johnson 8, Donatas Tarolis és Artis Ate 7–7, Kuti Nándor-Levente 5.

A G-csoport másik mérkőzésén: • BC Balkan Botevgrad (bolgár)–Södertälje Kings (svéd) 90:89 (17:22, 26:25, 25:14, 22:28). A végeredmény: 1. U-BT 11 PONT, 2. Krasznojarszk 10, 3. Balkan 8, 4. Södertälje 7.

Az első csoportkör végeztével kialakult a második szakasz csoportbeosztása. A nemzetközi szövetség honlapján korábban közölt ágrajz szerint a Kolozsvári U-BT a J-jelű négyesbe került, a szintén csoportgyőztes izraeli Ironi Ness Ziona, valamint a csoportjaikat második helyen záró fehérorosz BC Tsmoki-Minszk és Nagyváradi ESK társaságába.

*

A duplán is romániai érdekeltségű D-csoportban az már korábban eldőlt, hogy a nagyváradiak továbblépnek s a nagyszebeniek búcsúznak, az utolsó forduló kérdése csupán az volt, sikerül-e a román bajnoknak megszereznie a csoportelsőséget. Ehhez a hazai pálya előnye is adott volt, ám miután az első mérkőzésen Fribourgban a Körös-partiak 19 pontos győzelmet arattak, a visszavágón arányaiban is meglepő, 20 pontos vereséget szenvedtek a svájci gárdától.

A két eredmény: • Bahcesehir College (török)–Nagyszebeni ESK 80:71 (24:24, 24:15, 12:14, 20:18) • Nagyváradi ESK–Fribourg Olympic (svájci) 67:87 (28:18, 12:19, 12:22, 15:28). A csoport végeredménye: 1. Bahcesehir College 11 pont, 2. Nagyvárad 10, 3. Fribourg Olympic 8, 4. Nagyszeben 7.

A magyar csapatok közül a Pécsi VSK-Veolia hosszabbításban maradt alul a holland Leiden vendégeként, az eredmény 105:100 (23:22, 20:26, 21:16, 22:22, 19:14) volt.

Az A-csoport végeredménye: 1. Benfica (portugál) 11 pont, 2. Leiden 10, 3. Inter Pozsony/Bratislava (szlovákiai) 8, 4. PVSK-VEOLIA 7.

A továbbjutását már korábban bebiztosító Egis Körmend is kikapott a finn Kataja vendégeként 95:91 (25:26, 24:14, 21:34, 25:17) arányban.

A H-csoport végső állása: 1. Bakken Bears (dán) 11 pont, 2. EGIS KÖRMEND 10, 3. Kataja 8, 4. Legia Varsó (lengyel) 7.

A Körmend a K-csoportban folytatja a küzdelmeket, a holland Landstede Hammers Zwolle, a lett Ventspils és az ukrán BC Kijev Basket társaságában.

A második csoportkör első mérkőzéseit december 11-én játsszák (az U-BT a váradiakat fogadja, ráadásul négy napra rá a bajnokságban is összecsapnak, csak akkor a bajnok otthonában). Ezúttal is a csoport első két helyezettje jut majd tovább – ők a negyeddöntőbe kerülnek, ahol már oda-vissza alapon, kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Az U-BT szombaton bajnoki mérkőzésen érdekelt 19 órakor a Nemzeti Liga A-csoportjának 8. fordulójában a Bukaresti Dinamó Ştiinţa gárdáját fogadja a kolozsvári új sportcsarnokban, a BT-Arénában.

Borítókép: A legtöbb pontot szerző Patrick Richard akcióban – FOTÓ: BEGE BOTOND

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ