Kolozsvári U-BT: jó rajt a Román Kupa nyolcas döntőben
Vissza

Kolozsvári U-BT: jó rajt a Román Kupa nyolcas döntőben

Elkezdődött szombaton a férfi kosárlabda Román Kupa nyolcas döntője. A Sepsiszentgyörgyön megszervezett turnéra a Kolozsvári U-BT csapata címvédőként utazott, és amennyiben sikerül a címet megvédenie, teljesíti idei első célkitűzését.

Mihai Silvășan vezetőedző az elutazás előtti nyilatkozatában kifejtette: győzni indulnak, de nagyon fontos, hogy ne egyből a döntőre gondoljanak, hanem minden mérkőzést komolyan vegyenek játékosai, ugyanis ellenkező esetben akár már az első találkozó is a végállomást jelentheti. Silvăşan hozzátette: a kupában nem lehet arra építeni, hogy a bajnoki idényben kétszer is verték az ellenfelet, nevezetesen a Piteşti-i Argeşt, amely ellen vasárnap este, az utolsó negyeddöntőben lépett pályára a kolozsvári gárda.

A mérkőzés – amely az előtte lejátszott, háromszori hosszabbítással véget ért negyeddöntő miatt majdnem félórás csúszással kezdődött – meglehetősen álmosan indult, a kolozsváriak első, akcióból szerzett kosaráig 4 percet kellett várni: akkor a sepsiszentgyörgyiek „kedvence”, Kuti Nándor vitt be egy támadást, majd nem sokkal később egy triplát is dobott. Ezzel együtt a negyed felénél még csak 10:5 volt az állás, és az események a folytatásban sem pörögtek fel. Viszont a mérleg nyelve átbillent: a piteşti-i csapat zsinórban 9 pontot dobott, és két perccel a negyed vége előtt 14:10-re vezetett. Mihai Silvăşan ekkor fújt ébresztőt, és időkérése hasznosnak bizonyult: a negyedet 20:16-ra a kolozsváriak nyerték.

A második negyedben sem változott sokat a játék képe, az U-BT elég jól védekezett, de gyengén támadt, így ha meg is lépett egy-két kosárral, az ellenfél azt mindegyre behozta. A negyed derekán 26:26 volt az állás, ekkor Silvăşan ismét „meghúzta a csavarokat”, és a védelmet végre sikerült úgy beállítania, hogy az maximális hatékonysággal működjön. Ennek aztán meglett az eredménye: tanítványai elhúztak 35:28-ra, végül pedig 9 pontos előnnyel zárták a félidőt. A statisztikák szerint ez a védelem érdeme volt, hiszen az első 20 percben 13-szor akadtak el a piteştiek támadásai, és a lepattanók tekintetében is az U volt jobb (19–15), ugyanakkor a jó csapatjátékot mutatja, hogy a gólpasszok kategóriájában a mérleg 15–6 volt javukra.

A szünet után is a védelmen volt a hangsúly, a támadásokban továbbra sem remekelt az U-BT, amelynek vezetőedzője rendre játéklehetőséget adott a kispadon ülőknek is. Ennek ellenére maradt a 10 pont körüli előny, amit az utolsó negyedben okosan védett a csapat, no meg Silvăşan, aki, ha „helyzet” volt, időkéréseivel rendre megnyugtatta a csapatot és megtörte az ellenfél fellángolásait.

Végeredmény: Pitești-i Argeș–Kolozsvári U-BT 66:74 (16:20, 14:19, 17:18, 19:17); a kolozsvári pontszerzők: Lapornik 17, Drungilas 13, Kuti és Barro 9–9, Sakic 7, Rasic 6, Kalnichenko 5, Watson és Kromah 4–4. Érdemes még hozzátenni, hogy a csapatból senki sem töltött 26 percnél többet a pályán, ami még jól jöhet, hiszen a folytatásban az U-BT azzal a Temesvári KK-val játszik a döntőbe jutásért, amelynek több alapembere is több mint 50 percet töltött a pályán a nagyszebeniek elleni maratoni csatában.

A szombati két, illetve a vasárnapi első negyeddöntőben: Galaci Phoenix–Nagyváradi ESK 67:82, Temesvári Timba–Bukaresti Steaua 55:103, Nagyszebeni ESK–Temesvári KK 101:103 – háromszori hosszabbítás után.

A Kolozsvári U-BT tehát a ma este 20 órakor kezdődő elődöntőben a Temesvári KK-val játszik, míg a másik ágon a Nagyváradi ESK és a Bukaresti Steaua dönti el, ki szerepel majd a keddi, 19 órára kiírt döntőben. A Final 8 turnét szerdán, ugyancsak este 7 órától az All Star Game gálamérkőzés követi; a torna találkozóit élőben a Digi Sport közvetíti. 

FOTÓ: U-BT.RO


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán Viktor: a futball mindig vigasz ...
Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ