Kolozsvári siker a fogyatékkal élők zenei tehetségkutatóján
Vissza

Kolozsvári siker a fogyatékkal élők zenei tehetségkutatóján

Hegedűjátékával nyerte el a sepsiszentgyörgyi Kádár Zsuzsanna a fogyatékkal élő zenészek számára szervezett országos tehetségkutató verseny legjobbjának járó díját március 7-én, Sepsiszentgyörgyön. A második alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjén a második helyet a Kolozsváron tanuló Frigur Botond, míg a harmadikat a szintén kolozsvári Oprean Hurduc Andrada érdemelte ki. A győztes tíznapos hollandiai kiránduláson vehet részt, ahol koncertfellépésre is lehetősége lesz. A második és harmadik díj egy stúdiófelvétel a Popas Production jóvoltából.

A zenészek bekerülnek a United by Music Románia zenei menedzsment hálózatába, hosszú távon zenei oktatásban részesülhetnek, és zenei karrierjüket is egyengetik. A tehetségkutatót a holland mintára létrehozott, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United By Music Alapítvány kezdeményezte partnerségben a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal, azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élők is felléphessenek a nagyközönség előtt, egyenlő bánásmódban részesüljenek. Az alapítvány küldetésének tekinti, hogy folyamatosan zenei oktatást biztosítson a tehetséges fogyatékkal élőknek. A projekt révén egyrészt javítanak a fogyatékkal élők életminőségén, másrészt eloszlatják a társadalmi előítéleteket az értelmi és más fogyatékkal élőkkel szemben. A döntőben 17 zenész lépett fel Kolozsvárról, Zsibóról, Medgyesről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről és környékéről. Ők a februárban tartott előválogatókon jutottak tovább a döntőbe.

Míg a közönség a zsűri döntésére várt, Nyikó Anetta a Music Mánia együttes egyik vezető énekese slam poetryt adott elő. A zene mellett a költészet is végigkísérte életét, hiszen kiskora óta verseket ír. Ő volt a 2019-es Erdélyi Slam Poetry Bajnokság második helyezettje. Slamjei mindig tematikusak, a fogyatékkal élők elfogadására hívják fel a figyelmet, egyfajta görbe tükröt mutatnak a társadalomnak a sztereotípiákról, az előítéletekről. A szöveget román nyelvre Hubbes László Attila fordította és Anamaria Popa, a Plugor Sándor Líceum dráma szakos diák adta elő. Ezután a Music Mánia, a United by Music Alapítvány saját zenekara szórakoztatta a közönséget. A zenekar a tavalyi tehetségkutató nyomán alakult, a legtehetségesebb zenészekből. Kisebb fellépéseik voltak már, de ez volt az első nagyszínpadi koncertjük.

Borítókép Tofán Levente 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ