Kolozsvári Rádió – születésnapi gálaműsor és díjátadás
Vissza

Kolozsvári Rádió – születésnapi gálaműsor és díjátadás

Fennállásának 64. évfordulóját ünnepelte március 16-án a Kolozsvári Rádió. Az intézmény előadótermében díjátadással egybekötött gálaműsorra gyűlt egybe az ünneplő közönség, amelyen fellépett Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa.

ANTAL ZSUZSANNA 

Az eseményen átadták a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége által alapított Donát 160 Egyesület 2014-ben létrehozott médiadíját, amelyet olyan munkatársuknak ítélnek oda, aki karrierje alatt, vagy akár az utóbbi év folyamán kiemelkedő, irányadó munkát végzett.

Amint arról szombati lapszámunkból már értesülhettek, idén Benkő Judit kapta az elismerést, laudációt mondott Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója. A méltató kifejtette: gyermekkorának meghatározó tényezője volt a Kossuth Rádió, ugyanis az volt a legkomolyabb és legigényesebb zenei forrás. Mint mondta, most szerencsések vagyunk, mert ilyen szintű komolyzenei adásokat hallgathatunk a Kolozsvári Rádióban is, hála annak a szerkesztőnek, aki tudásával sokszor rápiríthatna a szakmabeliekre. Nemcsak szakmai tudásával nyűgözi le nap mint nap hallgatóit és munkatársait, hanem szerénységével és mindenkori tájékozottságával is, ugyanis mosolygó hangjából mindig kiderül: számára ugyanolyan fontos, hogy kik a Metropolitan legnagyobb énekesei, mint az, hogy ki nyerte meg a szilágysági népdalversenyt.

A díjátadás után az ünnepelt elmondta: nagyon meglepődött, hogy őt illeti a díj, ugyanis szerinte a díjazottak általában már öreg tudósok, akik nyugdíjba készülnek, de neki ez eszébe se jut. Mint megjegyezte, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa társaságában ünneplik a rádió születésnapját és őt, hiszen ez maga az újjászületés.

A két éve létesült 60 tagú kórus gazdag repertoárjának elsajátítása és tökéletesítése Kovács Dalma karvezetőnek köszönhető. Az első rádiós élő adás fogalmától izgatott gyermeki lelkeket és hangokat Kálló Krisztián, a Gheorghe Dima Zeneakadémia karmesteri tagozatának elsőéves doktorandusza vezényelte. A rengeteg munka, kemény próba és az iskola utáni sok együtt töltött minőségi idő meghozta gyümölcsét: büszkén hallgathattuk a rádió előadótermében, illetve a 98.8-as frekvencián Kolozsvár tehetséges és szorgalmas gyermekeinek színes előadását, amelynek műsora magyar műdalokból, hazafias nótákból, ismert gyerekdalokból és kánonokból, filmzenéből és musicalrészletekből állt öszsze.

A rádió vendége volt a Kallós Zoltán Alapítvány egy fiatal és tehetséges képviselője is, Szakács Imelda, illetve Balla Péter, akik népdalok előadásával színesítették a műsort.

Különleges ünnepeltek, jó emberek és rendkívüli énekhangok – e három elem hangolta össze a gálaestet igazán egyedi és meghitt eseménnyé. 

(Borítókép: Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa lépett fel a gálán. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...