Kolozsvári magyar versenyző a matekversenyen
Mimóék is nagyon várják, hogy gazdára találjanak
Mimóék is nagyon várják, hogy gazdára találjanak
Vissza

Kolozsvári magyar versenyző a matekversenyen

Hollandia csapatában versenyez a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián a kolozsvári származású Buzogány Szabolcs, aki értesüléseink szerint egykor a Báthory-líceum tanulója volt. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen tartott tegnapi sajtótájékoztatón bejelentették: a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett naponta folyamatosan 80 csendőr, 60 rendőr és hat rohammentő-egység teljesít szolgálatot és biztosítja a közrendet a verseny idején. Az újságírók kérdésére Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő és a csendőrség vezetői elmondták: a szokásos biztonsági intézkedések vannak életben, és a szíriai elnök fia, Hafez al Assad miatt sem foganatosítanak különleges intézkedéseket. A szír elnök fia is tagja országa csapatának, mi több, a tavalyi riói olimpián is részt vett. A verseny összköltségvetése egymillió euró, de ez még mindig jóval kevesebb a tavalyi és a tavalyelőtti eseményé, amikor egyenként ötmillió eurós költséget jegyeztek a szervezők.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia hivatalos megnyitójára vasárnap, július 8-án 11 órától kerül sor a városházi új sportkomplexumban, de a rendezvény nem nyilvános. A sajtó képviselőinek is szigorú szabályokat kell betartania: csak egy bizonyos bejáraton léphetnek be a sportcsarnokba, egy bizonyos sorba ülhetnek le, és nem vihetnek magukkal még ásványvizet sem. 

– Az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) megszervezése nagy kihívás Kolozsvár számára, hiszen közel másfélezer ember résztvevője lesz a rangos eseményen. A verseny egymillió eurós költségvetését a tanügyminisztérium, a helyi és a megyei tanács finanszírozza, de több cég is adományozott pénzt. Legnagyobb meglepetésemre sok jól menő cég is elzárkózott a verseny támogatásától, de a kisebb cégek fogékonyabbak voltak. Közel 500 ezer euró a kis cégek pár ezer eurós adományaiból gyűlt össze. A program részét képzei a tordai sóbányába és a gyulafehérvári várba látogatás is – tudtuk meg Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelőtől.  

Radu Gologan, az IMO 2018 szervezési bizottságának elnöke kifejtette: a Romániát képviselő hatfős csapat négy tagja a Bukaresti Nemzetközi Matematikai Líceumban tanul. Ez elmúlt húsz év statisztikája azt mutatja, hogy a versenyen résztvevő hatfős csapat tagjai közül négyen külföldön folytatják tanulmányaikat, és szakmai életpályájuk is ott folytatódott, de közülük többen anyagilag is támogatják a fiatal romániai matektehetségeket.

Sebastian Cliţan, a kolozsvári Készenléti Csendőrség vezetője megnyugtatott: a versenyzők állandó védelem alatt állnak majd nem csak a verseny ideje alatt, hanem itt tartózkodásuk teljes idején. Ugyanakkor bukaresti csendőrök bevetésére is számíthatunk.   

A sajtótájékoztató résztvevői szerint Kolozsvár rendelkezik az ilyen fontos versenyek lebonyolításához szükséges infrastruktúrával és humán erőforrással is.  A készülődés már tavaly ilyenkor elkezdődött: a tanfelügyelőség négy és öt csillagos szállodákat foglalt le, és a korai foglalással jelentős összeget takarított meg, de az áldozatos önként végzett munka is hozzájárult a költségek csökkentéséhez. A rendezvény idején legalább száz önkéntest foglalkoztatnak.

Radu Gologan megjegyezte: nem kell félteni attól, hogy a fiatalok mobiltelefonon kérnek eligazítást, mert tudják, hogy a verseny tisztasága mindenekfölött áll.

– Nagyon régen történt, legalább harminc-negyven évvel ezelőtt, hogy a csapatot kísérő tanár segíteni akart a gyerekeknek, de azok többé szóba sem álltak vele azután. Ami a tételeket illeti 40 országból 183 feladat érkezett, ebből 31-et választottak ki, és a verseny zsűrije ebből a 31-ből választ ki hatot, amit majd meg kell oldaniuk. Ami a román csapatot illeti, őket az országos matematika tantárgyversenyen jó eredményt elért 300 tanuló közül választottuk ki. A létszámot fokozatosan csökkentettük először 50-re, majd 24-re, illetve hatra. A romániai csapatban két tízedikes, két tizenegyedikes és két tizenkettedikes tanuló van, közülük ketten már aranyérmet is nyert ezen a versenyen – összegzett Radu Gologan.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ