Kolozsvár rövidlistás az Európa Innovációs Fővárosa versenyen
Vissza

Kolozsvár rövidlistás az Európa Innovációs Fővárosa versenyen

Valencia, Bécs és további három európai város mellett Kolozsvár is felkerült az Európa Innovációs Fővárosa 2020 verseny döntőjének rövidlistájára, így esélyes a címmel járó egymillió eurós fődíjra – tájékoztatott közleményben az Európai Bizottság.

Az Európai Unió kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 által finanszírozott díjat azoknak a dinamikus innovációs ökoszisztémát fejlesztő európai városoknak ítélik oda, amelyek a mindennapi élet kihívásaira találnak ezzel megoldást, és javítanak a lakosság életminőségén. A 2020-as versenykiírás döntős városai a következők: Kolozsvár, Espoo (Finnország), Helsingborg (Svédország) Leuven (Belgium), Valencia (Spanyolország) és Bécs (Ausztria).

A független szakemberekből álló zsűri tizenkét várost juttatott a döntőbe, ezt a listát szűkítette most hatra. Olyan városokat választottak az esélyesek közé, amelyek innovációs megoldásokkal válaszokat kínáltak a társadalom kihívásaira. Azt is figyelembe vették, hogy ezeket a gyakorlatias megoldásokat milyen módon illesztik be a városfejlesztési eljárásba, illetve milyen mértékben vonják be a helyi közösség tagjait a döntéshozatalba.

Az egymillió eurós jutalmat az innovációt ösztönző tevékenységekre fordíthatja a nyertes, amely által kapcsolatot teremtenek az állampolgárok, az állami hatóságok, az egyetemek és a vállalkozások között, ezáltal pedig a közösség javát szolgálják. A többi helyezett 100 ezer eurós jutalomban részesül. A nyertest szeptember 24-én hozzák nyilvánosságra online díjátadó ünnepség keretében, amely a szeptember 22-e és 24-e között megrendezett Kutatás és Innováció Európai Napjai rendezvénysorozat részét képezi.

A Horizont 2020 uniós program révén elismerik, hogy a városok egyedi módon népszerűsítik az innovációt, amely jelentős mértékben hozzájárul a reziliencia, a fenntarthatóság és az életminőség növekedéséhez.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ