Kolozsvár-dialógusok 2.0 – Házsongárd-légió
Vissza

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – Házsongárd-légió

Kolozsvár, különösképpen pedig a Házsongárd-sírkert irodalmi emlékezetét és jelenét kutató irodalomtörténeti tanácskozást és költészeti minifesztivált szervez a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara „Házsongárd-légió” – Kolozsvár-dialógusok 2.0 címmel.

A május 22–23. között zajló tanácskozás programjában helyet kaptak előadások, felolvasások, valamint közéleti és kultúrtudományos beszélgetések, kerekasztalok egyaránt, de különleges temetősétára is invitálják az érdeklődőket – olvasható a szervezők által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

„Jelen esemény – amely szerves folytatása a két évvel ezelőtti „árdeli tűnt Athén” – Kolozsvárdialógusok 1-nek – konkrét, a szimbolikus, a történetileg változó Házsongárd sok szempontú megközelítésére tesz kísérletet. Hiszen azóta, hogy a temetőt 1585. május 11-én a kolozsvári közgyűlés, azaz a száz férfiak és a tizenkét esküdt együttes ülése, a pestisjárvány kezdetén megalapította, gyarapodó városi nyughelyből nemzeti pantheonná, városszélből belvárossá, puszta temetkezési helyből identitásküzdelemmé, nem utolsósorban védett műemlékké vált” – írják a szervezők.

Az esemény május 22-én, szerdán a „Szellemidézés fényes nappal” című tanácskozással kezdődik, a 10 és 17 óra között zajló előadás-sorozaton bemutatót tart György Péter esztéta, Balázs Imre József, Bányai Éva, Codău Annamária, Demeter Zsuzsa, Karácsonyi Zsolt, Sánta Miriám, Sárkány Tímea és T. Szabó Levente. Helyszín: BBTE-BTK tanácsterem (str. Horea 31.). Szintén szerdán, este 8 órától hirdetik ki a Hervay85 – „Felnőttem, ugye” meghívásos irodalmi pályázat nyerteseit a Bulgakov Kávéházban.

Május 23-án, csütörtökön rendhagyó temetősétára hívja az érdeklőket a Korzo Egyesület: az „Egy szoborral társalgok évek óta” című séta délelőtt 10 órakor indul, gyülekező a Házsongárd főbejáratánál. A programok délután a Vallásszabadság házában folytatódnak: 14 órától Belső Házsongárd, egy sírkert szimbolikája címmel kerekasztal-beszélgetés szerveznek Demény Péter vezetésével, Könczei Csilla és Lupescu Radu részvételével, fél négytől pedig Kádár Magor moderálásával, Jakab Albert Zsolt és Újvári Dorottya részvételével Az identitás szakrális és hétköznapi terei címmel tartanak szintén kerekasztalt. Délután fél hattól Király László, Markó Béla és Visky András tart felolvasást.

További információk a rendezvény Facebook-oldalán (Házsongárd-légió / Kolozsvárdialógusok 2.0).

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ