Kolozs Megyei Tanács: pénzkiegészítés beruházásokra, több pénz a Bánffy-palota restaurálására
Vissza

Kolozs Megyei Tanács: pénzkiegészítés beruházásokra, több pénz a Bánffy-palota restaurálására

Költségvetés-módosításról döntött a Kolozs megyei képviselő-testület csütörtöki ülésén, ennek értelmében 22,9 millió lej áll rendelkezésre a Kolozs Megyei Tanács és az alárendelt intézmények számára kiemelt beruházásokra.

Két millió lejjel egészül ki a járványkórház költségvetése, amelyet koronavírus-tesztgép bevásárlására fordítanak. RMDSZ-es kezdeményezés nyomán a Bánffy-palota homlokzatának felújítási költségvetését 1,5 millió lejjel egészítik ki. A megyei úthálózat korszerűsítésére további 15,5 millió lejt szavaztak meg, ily módon az idei közúti karbantartás költségvetése 72,5 millió lejt tesz ki. A park and ride parkoló kivitelezésére 3 millió lejt, a Tetarom V. ipari park úthálózatára ugyancsak 3 millió lejt, a transzplantációs központ, a sürgősségi gyerekkórház és a megyei tanács székhelyének bővítésére 1,4 millió lejt, a Hója-erdő és kolozsvári falumúzeum felújítására és bővítésére 2 millió lejes költségvetési keretet hagytak jóvá.

„A koronavírus-járvány elleni küzdelemben fokozottan oda kell figyelnünk egészségi intézményeink felszereltségére. Továbbá az úthálózat korszerűsítése, épített örökségünk megőrzése, a park and ride parkoló létesítése, a sürgősségi gyerekkórház és a Tetarom V. ipari park megépítése mind az általunk felvállalt beruházások közé tartozik, és arra kell törekednünk, hogy minél több pénzügyi forrást tudjunk ezekre a területekre biztosítani”‒ számolt be Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Bánffy-palota: 1,5 millió lej a restaurálásra

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének kezdeményezésére, a beterjesztett 500 ezer lejes összeg helyett 1,5 millió lejt hagyott jóvá mai ülésén a megyei tanács a Bánffy-palota restaurálási munkálataira. Mandátuma alatt kiemelt figyelemmel kezelte a kulturális és épített örökség megőrzését – idézi a szövetség közleményében az alelnököt. Az épített örökség közösségünk múltjának és jelenének pótolhatatlan összetevője, ezért Kolozsvár két meghatározó épületének, a Bánffy-palotának és a Redutnak felújítása folyamatban van, erre a célra többéves költségvetési keretet különítettek el. A Redut restaurálási munkálatainak befejezésére uniós alapokat is sikerült lehívni. A Bánffy-palota homlokzatának felújítása jó ütemben zajlik, a beruházás összértéke 4,5 millió lej, ezidáig 1 millió lej értékű munkálatokat számoltak el ‒  nyilatkozta Vákár István.

Borítókép: a Bánffy-palota udvara (Rohonyi D. Iván fotója)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ