Kolozs megye megőrizte első helyét a nyolcadikosok vizsgáján
Az unitárius kollégium diákjáé a legjobb magyar eredmény
Az unitárius kollégium diákjáé a legjobb magyar eredmény
Vissza

Kolozs megye megőrizte első helyét a nyolcadikosok vizsgáján

Megőrizte országos első helyét Kolozs megye a nyolcadikos tanulók szakaszzáró vizsgáján, amelyen idén 4636-on jelentek meg, ebből 4299-en (92,73%), értek el ötösnél nagyobb minősítést, tizenheten pedig színtízesre vizsgáztak. A legjobb eredményt elérő Kolozs megyei magyar nyolcadikos a János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK) tanulója 9,78-as vizsgaátlaggal. Fehér megyében három tanuló vizsgázott színtízesre, a legjobb magyar eredményt a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum egyik tanulója érte el 9,11-es átlaggal. Beszterce-Naszód megyében két tanuló kapott színtízest, a legjobb magyar eredményt, 9,20-at a Magyarnemegyei Általános Iskola egyik tanulója érte el. Szilágy megyében idén sajnos senki sem vizsgázott színtízesre, a legnagyobb vizsgaátlag 9,92. A legjobb átlagot, 9,61-et a magyar diákok közül a Zilahi Simion Bărnuţiu Általános Iskola egyik tanulója érte el.

A nyolcadik osztályt végzett tanulók 82,3 százaléka, azaz 122 166 diák ért el legalább 5-ös átlagot a képességfelmérő vizsgán, ami rekordnak számít az elmúlt tíz év viszonylatában – nyilatkozta csütörtökön Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. Az oktatási miniszter rámutatott, tavaly 76,8 százalékos volt az 5-ös feletti átlagok aránya, azaz 5,5 százalékkal kisebb, mint idén. Rámutatott: a vidéki iskolákban háromszor több 5-ösön aluli átlagot regisztráltak, mint a városi tanintézetekben.

Országos szinten román nyelv és irodalomból a diákok 95,9%-a ment át (tavaly 84%), matematikából 77,5% írta meg az átmenő jegyet (tavaly 67,4%). Kolozs megye újból országos első helyezést ért el 92,7%- os sikerarányával. Minket Bukarest követ (91,6%-kal) és Brăila (91%-kal). A legrosszabb megyei eredmény Teleorman megyében „született” 71,8%-os sikeraránnyal.

A nyolcadikosok szakaszzáró vizsgáján Kolozs megyében 96,26%-os volt a részvétel, azaz 4636 tanuló vett részt a beiratkozott 4816 tanuló közül. Román nyelvből 4397-en mentek át (94,64%), 47 tanuló vizsgázott tízesre; matematikából 4299-en (92,73%) mentek át, tizennégyen vizsgáztak tízesre; anyanyelvből (a magyar és a német tannyelvű osztályba járó gyerekek) a 617 diák közül 612 ment át, és 14 tanuló ért el 10-est.

Kerekes Adelhaida, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a Szabadságnak azt nyilatkozta: a kiváló Kolozs megyei eredményeknek mindenki örül.

Sorin Cîmpeanu úgy értékelte, az idei képességfelmérő vizsgát sokkal jobban megszervezték, mint a tavalyit, és a tételek nehézségi szintjét is sikerült az elmúlt időszak feltételeihez igazítani. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az idei képességfelmérő vizsgára 155 568 diák jelentkezett, többen, mint 2016–2019-ben, illetve 2021-ben. A feliratkozottak 95,5 százaléka, azaz 144 494-en jelentek meg a vizsgán, ez az arány is jobb az előző években jegyzettnél.

Az óvásokat csütörtökön 16 és 19 óra között, illetve pénteken 8 és 12 óra között fogadják, elektronikus úton is. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 30-án ismertetik.

Szerkesztőségi megjegyzés: sajnálatos módon téves adatok kerültek a korábbi összesített táblázatba – a Szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum esetében az ötös átlagot meghaladók száma 37 és nem 33. Továbbá a Bálványosváraljai Általános Iskola esetében 11 diák vett részt a képességvizsgán és mindenki jegyátlaga meghaladta az 5-öst, a legjobb eredményük a 8,83 volt - amint a Hozzászólásban megjegyezték. Az érintettek és olvasóink elnézését kérjük. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a ...
Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ