Kolozs megye: közel nyolcezerrel több szavazat, mint 2014-ben
Vissza

Kolozs megye: közel nyolcezerrel több szavazat, mint 2014-ben

Kolozs megyében különösen nagy volt a mozgósítás, a választók 61,11 százaléka járult az urnák elé, magasan az országos átlag (49,02 százalék) fölött. A megyében a választói névjegyzékben 609 473 személy szerepelt, ezek közül 291 826-an szavaztak, pótlistára 79 235-an iratkoztak fel, mozgóurnát 1 408-en igényeltek. A megyei összszavazat: 372 469. A kolozsvári választói névjegyzékben nyilvántartott szavazati joggal rendelkező állampolgárok száma 273 078, szavaztak 141 620-en, pótlistan 46 555-en, mozgóurna 504 személynek járt, összszavazat:188 679. A nem hivatalos adatok szerint az RMDSZ-re a választók 10,15 százaléka voksolt.

Csoma Botond képviselő, az RMDSZ elnöke lapunknak elmondta: mind Kolozsváron, mind Kolozs megyében a román pártok és az RMDSZ is nagyon komoly mozgósító kampányt folytatott, a magas részvétel mindenekelőtt ennek tulajdonítható. Előjele már a jelöltlisták támogatására szervezett aláírásgyűjtéskor is meglátszott, állítja a megyei elnök, Kolozs megye több ezerrel meghaladta az előírt számot.

Hivatalos adatok és a soron következő  mélyreható elemzés híján egyelőre annyi bizonyos: az RMDSZ Kolozs megyei listája  7-8000-el több voksot kapott a vasárnapi EP-választásokkor, mint 2014-ben. A 2016-os parlamenti választásokhoz képest is 2000-el több a mostani szavazat, ami – véli Csoma Botond – komoly teljesítmény, hiszen az EP-választásokat rendszerint nem kíséri akkora érdeklődés, mint a parlamentit. Kolozsváron az RMDSZ-listára vasárnap leadott szavazatok száma kevés eltéréssel ugyanannyi, mint amennyit a szövetség a 2016-os parlamenti választásokon kapott, 17 ezer körüli.

„A választók megértették, mi a tét, miért fontos, hogy az erdélyi magyaroknak képviselete legyen az Európai Parlamentben, mint ahogy azt is, hogy a kudarc rossz előjel a jövőre esedékes választásokat illetően”, fogalmazott Csoma Botond.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint nem csak a román, hanem a magyar közösségben is magas volt a szavazási kedv, ami eleve „jó talajnak” számított a kampányüzenetek befogadására. Az ügyvezető elnök szerint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetei és társult szervezetei a maximumot hozták ki a kampányból, mindenki kivette a részét, magyarázta. Nagy szó, hogy ilyen kiugróan magas részvétel mellett az RMDSZ ekkora arányban tudta megszólítani szavazóit, tette hozzá.

Fotó: facebook/RMDSZ


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hároméves késéssel zajlik a HPV elleni ...
Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ