Kollázselőadást mutat be a kolozsvári magyar színház
Vissza

Kollázselőadást mutat be a kolozsvári magyar színház

Több fiatal alkotó művét tűzi műsorra a 2018/2019-es évad második felében a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amely előadások közé illeszkedik az év első bemutatója is: Leta Popescu Lát(hatatlan) című produkcióját február 5-én, kedden viszi színre először a társulat, derült ki a színház tegnapi sajtótájékoztatóján. Visky András, az intézmény művészeti vezetője a sajtó képviselőinek elmondta, Leta Popescu színdarabja a színház által néhány éve meghirdetett, fiatal rendezőknek szóló előadás-pályázat egyik nyertes projektje. A nyertes pályázatok közül további kettőt tervez idén megvalósítani a színház: Andrei Măjeri rendezésében a Las meninas (szerző: Ernesto Anaya) és Ioana Păun rendezésében a Mercenari/Zsoldosok című projektek (szerző: Mona Bozdog) alapján készült előadások bemutatóit is erre az évadra tervezik.

Leta Popescu Lát(hatatlan) című előadásának bemutatójával nyitja a 2019-es premierek sorát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a hét epizódból álló kollázs-előadás a sebezhetőség, egyedüllét és magány témakörét járja körül, derült ki továbbá a sajtótájékoztatón. Visky András az előadást rendező fiatal alkotóról elmondta, a 2014-ben Sinkó Ferenccel közösen rendezett, Parallel című előadása mérföldkő a romániai színházi nyelvezet alakulásában.

„Mindig a személyes élményeimből, tapasztalataimból építem fel az előadásaim”, árulta el a sajtó képviselőinek Leta Popescu. Mint mondta, ilyen személyes élményből született a Lát(hatatlan) című produkció is: a projekt kiírásakor nagyon sebezhetőnek érezte magát, ezért úgy döntött, ebből a tapasztalatból merítve készít előadást a kiírásra.

A produkciót hét epizódra bontotta, bolygó, földrész, ország, város, család, emberpár és az egyén szintjén vizsgálja a sebezhetőséget, azt, hogy az egyre szűkülő terekben hogyan alakul át a magány felemelő, magasztos egyedüllétté, mesélte Leta Popescu. Az alkotói folyamat kapcsán elmondta: amikor a próbák elkezdődtek, még nem volt meg a forgatókönyve, mert előbb a csapatot szereti összeállítani, utána kezd ezen dolgozni. A munkafolyamat alatt csatlakozott a rendezőhöz a színészgárda, a színpadi mozgásért felelős Sinkó Ferenc, a díszletet, videó-installációkat készítő Mihai Păcurar, a zenét író Bocsárdi Magor, valamint a dramaturg, Andrei Dósa költő, műfordító. „Miután összeállt a csapat, mindenkinek nagy feladatot adtam, a legnagyobb felelősség viszont Andrei Dósára hárult, ő kellett megírja a forgatókönyvet”, mesélte Leta Popescu. A forgatókönyv végül romániai román és magyar kortárs költők szövegeiből állt össze, tette hozzá.

Work in progress

Az előadás vizuális felépítéséről Mihai Păcurar elmondta, ebből az egyre szűkülő struktúrából indult ki a látványelemek tervezésekor. Végül hét különböző, mégis összetartozó teret, egyfajta installáció-kollázst alkotott meg. „A videókat viszont csak a színészi játékkal, a mozgással, a zenével közösen tudja a néző értelmezni”, fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Jerovszky Tímea, a szereposztás tagja is felszólalt. Mint elmondta, ebben az előadásban nincsenek szerepek, ez a produkció képekből, tájakból épül fel, a színészek csak ezeknek a hangulatát alkotják meg.

A Lát(hatatlan) című előadás bemutatója február 5-én, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében lesz. Másodszor február 6-án, szerdán szintén este 8 órától játsszák.

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotók: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ