Klímasemlegessé, élhetővé tennék Kolozsvárt
Vissza

Klímasemlegessé, élhetővé tennék Kolozsvárt

Emil Boc újabb mandátumának első napján bejelentette, hogy Kolozsvárnak megvan a megfelelő stratégiája és anyagi forrása ahhoz, hogy klímasemleges legyen, akár még 2050-él korábban is. – Azt javaslom, hogy próbáljuk megőrizni Kolozsvár első helyét, hogy továbbra is referenciaváros maradjon életminőség szempontjából Romániában és az EU-ban. Egy olyan város, amely teljesíteni tudja az Európai Unió célkitűzéseit, hogy 2050-ig gazdasága éghajlati szempontból semleges lesz. Mi ezt a célt hamarabb is elérhetjük. A szakértők mondják majd meg, melyek azok a lépések, és mikor lehet megtenni őket – fogalmazott a polgármester.

– A lakóépületek hőszigetelése, a zöldövezetek létesítése, a légszennyező közszállítás felszámolása és a különféle zöld megoldások alkalmazása mind hozzájárulnak ezen cél eléréséhez. Ez egy új dimenzió, amelyről régóta beszélünk, és a legfontosabb, hogy van hozzá anyagi keret – mondta Boc.  

A városi tanács jövő keddi ülésén napirendre tűzik a kolozsvári metró elő-megvalósíthatósági tervének elfogadására vonatkozó határozatot – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatón Emil Boc polgármester. Hangsúlyozta: a metropoliszövezet fejlesztése a mobilitástól függ. – A Kolozsvár környéki falvakból meg kell könnyíteni a városba való bejutást. A Szászfenes-Kolozsvár közötti utat naponta 70000 autó szeli át, ezt a forgalmat mérsékelni kell – mutatott rá az elöljáró. Az elkészült elő-megvalósíthatósági tanulmány szerint a 14,4 km hosszú metróvonalhoz 14 megállót terveznek, az életbe léptetéshez pedig közel 11 év, azaz 128 hónap áll rendelkezésre. A megvalósítás költségét 986 millió euróra becsülik. – A metropolisz övezetben közlekedő vonatjárat megvalósíthatósági tanulmánya esetében könnyebb dolgunk lesz, mert lehetőség van a már meglévő sínpálya használatára, így ez akár már jövőre elkészülhet. A körgyűrű megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedély megszerzésének határideje december 4-e. Ezt követően nyújtjuk be a dokumentációt a kormányhoz, hogy az jövőre lebonyolíthassa a kivitelezéshez szükséges versenytárgyalást. Van esély arra is, hogy jövő év végig megvalósuljon az észak-erdélyi autópálya és Kolozsvár közötti összeköttetés, miután a kivitelezési versenytárgyalást már lebonyolították. Ha nem nyújtanak be óvást, 2021 végére megépülhet a Pusztaszentmárton települést érintő 7 kilométeres útszakasz. A metropolisz övezeti körgyűrű megépítését és az autópályával való összeköttetés megteremtését követően a Bácsi út és a Munka/Szentgyörgyhegyi út lakói fellélegezhetnek, hiszen mentesülnek a teherautó-forgalomtól – magyarázta Emil Boc, aki egy kisebb léptékű tervről is beszámolt, ami a Bácsi úti Petrom töltőállomás melletti híd kiszélesítésére vonatkozott. Az elöljáró szerint a hidat két sávosról négy sávosra bővítenék, hogy mérsékeljék a forgalom zsúfoltságát.

Megtudtuk: a polgármesteri hivatal aláírta közel nyolcszáz garázs lebontására vonatkozó rendeletet, a garázstulajdonosoknak pedig elküldték az erre vonatkozó felszólításokat. Jövő év márciusáig a Tóköz negyedben 182, míg a Monostor negyedben 616 garázst kell lebontaniuk tulajdonosoknak. Ellenkező esetben a polgármesteri hivatal bontatja le ezeket, és költségét kifizetteti a tulajdonosokkal, akik ezt követően még parkolóhelyet sem igényelhetnek az önkormányzattól.

Boc kitért arra is, hogy kidolgoztak egy számítógépes programot, amelynek segítségével a polgármesteri hivatal honlapján (www.primariaclujnapoca.ro) közzéteszik a közbeszerzési szerződésekre és kifizetésekre vonatkozó adatokat.

A polgármester elmondta: a Szentgyörgy/Lucian Blaga tér munkálataival a szerződés értelmében november 30-ig kell végeznie a kivitelezőnek, így a belvárosi forgalom akkortól mérséklődhet kissé. Amennyiben a Diferit cég nem fejezi be a felvállalt munkálatokat, akkor pénzbírságot rónak ki, sőt még a szerződés felbontása is szóba jöhet – mondta szigorúan a városvezető, aki szerint a Szent László/Rasaritului utcai híd kivitelezését célzó versenytárgyalás lezárult, most az óvások benyújtásának időszaka van. A volt porcelángyár melletti híd javítása során felbukkant sótömb kapcsán még mindig nem sikerült megoldást találni. – A Postakert/Cuza Voda utcai kis tér felújítása november 15-én fejeződne be, a Tűzoltótorony felújításának határideje pedig 2020. december 8-a – sorolta újságírói kérdésre a városban zajló munkálatok határidejét Boc. A polgármester azt is megígérte, hogy hamarosan közzéteszik a polgármesteri hivatal honlapján azon cégek jegyzékét, amelyek nem tartották be a szerződéses kötelezettségeiket, ezért vagy pénzbírsággal sújtották őket, vagy felbontották velük a szerződést. Az első a szégyenlistán a temesvári Rheinbrucke vállalat, amely a Nicolae Titulescu és a Ion Creanga Iskola kétszintessé tételét és a George Cosbuc Iskola tornatermének megerősítési munkálatait vállalta el.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ