KlausenMusiK – hangversenysorozat a piarista templomban
Vissza

KlausenMusiK – hangversenysorozat a piarista templomban

Hangversenysorozattal teszi színesebbé a nyarat az Egyházzene – Kolozsvár egyesület, amely július és augusztus folyamán minden péntek este 7 órától, valamint két extra alkalommal, a kolozsvári piarista (Szentháromság) templomban szervez komolyzenei estet.

A KlausenMusiK című rendezvénysorozat változatos zenei programmal, kamarazenével, orgonakoncerttel, kórus- és szimfonikus művekkel, külföldi és hazai előadókkal várja az érdeklődőket – olvasható a szervezők szerkesztőségünkbe eljutatott közleményében.

„A piarista templomban szervezett hangversenysorozat reményeink szerint fontos kulturális színfoltjává válik városunknak, kiegészítvén a nyári hónapok kulturális ajánlatát. Hiánypótló jellege annál is fontosabb, mivel nyáron a hivatásos művészeti intézmények szünetelnek és így jóval kevesebb komolyzenei esemény van. A hangversenysorozat célja ugyanakkor az is, hogy a városunkba látogató turisták, a koncertek alkalmával megismerkedhessenek helyi kulturális és zenei örökségünkkel” – áll a közleményben.

A koncertsorozatot július 5-én, a kolozsvári Intono Kvartett kamarazene-estje nyitja meg, majd július 12-én a magyarországi Elischer Balázs ad orgonakoncertet. A nyári hónapok alatt Kolozsváron koncertezik a Neumarkt Brass rézfúvós kvintett, Medves Sándor, Hary Noémi, Miriam Marinescu, de a sorozat alatt megemlékeznek Ruzitska Györgyről is, halálának 150. évfordulója alkalmával. A sorozatot augusztus 30-án egy film-koncerttel zárják, Janovics Jenő A tolonc című némafilmjét Pálúr János orgona-improvizációs kíséretében vetítik.

A rendezvény két extra koncerttel egészül ki: a Svájc hangjai címet viselő program során kolozsvári és svájci előadók lépnek fel. Július 7-én, vasárnap a svájci Schola gregoriana és a kolozsvári Schola Transsylvanica (Kolozsvár) ad közös kóruskoncertet, egy héttel később, július 14-én a Winterthur Chor (Svájc) és a Szent Cecília kórus (Kolozsvár) lép fel.

(Borítókép: A koncertek helyszíne a piarista templom)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ