Klaus Maria Brandauer a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége
Vissza

Klaus Maria Brandauer a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége

Klaus Maria Brandauer osztrák színész, Szabó István Zárójelentés című filmjének főszereplője lesz a február 26-án kezdődő Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle díszvendége – közölték a szervezők. Klaus Maria Brandauer a szemle nyitóeseményére érkezik Budapestre.

Az összegzés felidézi, hogy Klaus Maria Brandauer 1944-ben született, 1972-ben szerződött a bécsi Burgtheaterhez. Pályáját színházi szerepekkel kezdte és sokáig idegenkedett attól, hogy filmes munkákat is vállaljon. Ebben az áttörést Szabó István Mephisto című filmje hozta, amely 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat, Brandauer pedig a filmben nyújtott alakításáért megkapta a David di Donatello-díjat.

Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és az Oscar-jelölt Hanussen címszerepét is ő alakította. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték. Szabó István négy filmje kapott Oscar-jelölést, közülük az első az 1979-es Bizalom volt, amelynek férfi főszereplője a nemrégiben elhunyt Andorai Péter 2019-ben életműdíjat kapott a Filmhéten, 2005-ben pedig a Csodálatos Júlia női főszereplőjét, Annette Beninget jelölték Oscar-díjra.

A neves osztrák színésznek pályája során 30 díjat ítéltek oda és további 14 nevezést kapott a világ legrangosabb fesztiváljain, többek között az 1985-ös Távol Afrikától című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat nyert – olvasható a közleményben.

„Örülök, hogy ilyen hosszú idő után ismét együtt dolgozhattam Szabó Istvánnal. Az utolsó filmünk óta, több mint harminc éve személyes kapcsolatban állunk, így amikor felajánlotta nekem a Zárójelentés főszerepét, azonnal igent mondtam” – nyilatkozta Klaus Maria Brandauer.

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26. és 29. között a budapesti Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlét, ahol 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást, valamint számos versenyen kívüli filmet is vetítenek majd, köztük Zárójelentést is.

(Borítókép: Klaus Maria Brandauer a Zárójelentés című filmben. Fotó forrása: imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...
VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ