Kisvárda: Meleg Vilmos színművész életműdíjat kapott, a legjobb előadás a nagyváradi társulaté
Több erdélyi színház színművésze is elismerésben részesült
Több erdélyi színház színművésze is elismerésben részesült
Vissza

Kisvárda: Meleg Vilmos színművész életműdíjat kapott, a legjobb előadás a nagyváradi társulaté

Szombaton, június 2-án adták át a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának elismeréseit: életműdíjat kapott Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatója, a társulat pedig elnyerte a legjobb előadás díját Az öngyilkos (r. Botos Bálint) című produkcióval.

A szervezők közleményükben kiemelik: idén érkeztek társulatok többek között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, illetve Sopronból, Komáromból és Gyuláról, a magyarországi társulatok közül pedig fellépett például a Játékszín, a CSAK! – Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió is.

Az idei év zsűrijében helyet foglalt Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért háromtagú szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, valamint a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója, Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója és Pataki András rendező) életműdíjjal tüntette ki a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatóját, Meleg Vilmos színművészt. Az ünnepségen szintén életműdíjat vehetett át Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház Örökös Tagja.

Meleg Vilmos színművész. Fotó: Ilovszky Béla

A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos (r. Botos Bálint) című produkciója kapta. A huszonegyedik században is érvényes commedia de’ll arte forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő (r. Mészáros Tibor) című előadását jutalmazták. Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A doktor úr (r. Keresztes Attila) című előadásáért kapott díjat.

A szakmai zsűri elismerő oklevelét az előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta: az Újvidéki Színház Mephisto (r. Boris Liješević) című előadása, valamint a Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok (r. Kokan Mladenović) című produkciója.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést. A Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vett át díjat. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére (r. Vladimir Anton) című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője kapott díjat. A Komáromi Jókai Színház Az örökség (r. Rédli Károly) című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anitát ismerték el. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz (r. Deli Szófia) című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművészet díjazták.

Jelenet a Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásából. Fotó: Tugya Vilmos

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont (r. Oleg Melnyicsuk) című előadása kapta.

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Woyzeck (r. Albu István) című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője, Szőke Zsuzsi kapta.  

A június 24. és július 2. között megrendezett színházi seregszemle versenyprogramjának előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta, az idei díszvendég pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház volt. A fesztiválon kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A július 2-ig tartó programsorozaton volt gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor is. A színésztréninget idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.

(Borítókép: Jelenet a legjobb előadás díját elnyerő Az öngyilkosból. Fotó: Tugya Vilmos)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ