Kísérleti projektek szintjén „okosodó város” Kolozsvár
Vissza

Kísérleti projektek szintjén „okosodó város” Kolozsvár

A smart city, azaz az okos város is szóba került Tusványoson: az Erdély Café sátorban a Rácz Attila (a Magic Solutions elnök-vezérigazgatója) által moderált beszélgetésen jelen volt Geréb László, a REGA Egyesület elnöke, Lánszki Regő, a Magyar Nemzeti Kereskedő Zrt szakértője, Besenyei Sarolta, a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület alelnöke és Apjok Norbert RMDSZ-es parlamenti képviselő, az információs technológia és kommunikációs bizottság titkára.

Székelyföld és az okos város vonatkozásában elhangzott: a régióban levő települések még mindig gyerekcipőben járnak: a régióban az önkormányzatok nem építettek ki okos közlekedési, parkolási és adófizetési rendszereket.

Ugyanakkor Apjok Norbert úgy ítélte meg, az 5G hálózat a közeljövőben történő bevezetése nagy hatással lesz a különböző iparágakra. Emlékeztetett: Dél-Koreában már van olyan város, amelyet a nulláról már teljesen energiatakarékos innovációs megoldások segítségével építettek fel.

A moderator kérdésére válaszolva Besenyei Sarolta kijelentette: Székelyföldön csupán 2050-ben beszélhetünk majd okos településekről. “Hogyan beszéljünk okos városokról ebben a régióban, amikor egyes helyeken még közművesítés sincs?” – tette fel a retorikus kérdést a szakértő. Megítélése szerint a különböző okos megoldások terén Sepsiszentgyörgy az élen jár, ám nem részletezte milyen „smart” megoldásokat vezettek be a településen.

A jelenlevők megítélése szerint jelenleg a bukaresti kormányzati berkekben kezdenek hozzálátni az országos szinten alkalmazandó okos város stratégia kidolgozásához. Valamennyien egyetértettek abban, hogy az önkormányzatok szintjén is szükség van külön digitalizációs és okos város ügyosztályra annak érdekében, hogy a szakemberekkel történő egyeztetés következtében összehangolják a közigazgatás és a szakma munkáját. Központi szinten az egyetemek összefogására van szükség annak érdekében, hogy a különböző állami intézmények közös adatbázissal rendelkező hálózatot építsenek ki a könnyebb és gördülékenyebb fejlesztések és adathozzáférés érdekében.

„Kísérleti, azaz úgynevezett pilóta-projektek szempontjából Kolozsvár mindenképpen vezető szerepet tölt be” – nyilatkozta a Szabadságnak Apjok Norbert. Úgy véli, ezek közül sok minden valószínűség szerint bebizonyítja életképességét és hosszú távon alkalmazható lesz a széles tömegek számára.

Lapunk arra volt kíváncsi, milyennek látják Emil Boc kolozsvári polgármester által Erdély fővárosában foganatosított „okos” megoldásokat, mint például a digitális kukák működésbe helyezését.

„Kolozsvár okosodó város. Bizalmat kell szavaznunk az önkormányzat által bevezetett lépéseknek és reményeink szerint ezeket a lakosság egésze felkarolja, s alkalmazza majd. Azt tapasztaltuk, hogy a kolozsvári városvezető szinte minden területen bevezetett egy-egy okos megoldást, több irányban kísérletezik” – jegyezte meg Besenyei Sarolta.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áder János az ukrán és a román elnökhöz ...
Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia ...
Potápi: több mint 2,2 milliárd forintos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ