Kisbácsban ismét van polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek
Vissza

Kisbácsban ismét van polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek

Utolsó száz méteren a kampány, néhány nap maradt az önkormányzati választásokig. Kolozs megyében az RMDSZ 15 polgármester-jelölttel vág neki a megmérettetésnek. Kisbácsban, ahol nyolcvan éve nem volt magyar polgármester, nagy a tét. Nyolc évvel ezelőtt öt szavazaton múlott a győzelem, 2016-ban pedig ahelyett, hogy elégtételt vett volna a helyi magyar közösség a 2012-es kudarcért, saját jelöltet sem sikerült állítania. Az idén viszont változott helyzet: a 49 éves mérnöki végzettségű Balázs János jelenlegi kisbácsi alpolgármester vállalta a jelölést, nagy reményekkel - és nagy eséllyel - indul a vasárnapi választáson.

Balázst 2016-ban a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérte fel, adja nevét a tanácsosi listához. Arra talán a szociáldemokraták sem számítottak, hogy tíz jelöltjük is bekerül a testületbe, köztük Balázs János is, akit a PSD javaslatára alpolgármesternek választottak. A község polgármesterét,  Florin Mureşant tavaly a közigazgatási tisztségével kapcsolatos összeférhetetlenség miatt felmentették, azóta Balázs János látja el a polgármesteri feladatköröket. Az RMDSZ felkérésére idén a szövetség színeiben versenyzik.

„Abban reménykedünk, hogy nem csak a magyarok, hanem a kisbácsiak általában támogatni fogják az RMDSZ jelöltjét, hiszen az önkormányzati választásokon elsősorban a személy, a jelölt képességei számítanak. Nézzék meg Kolozsvárt: Emil Bocnál sem az volt a fontos, hogy demokrata-liberális, azután pedig liberális jelöltként indult, a választók bárhogy rá szavaztak volna, mert úgy ítélték meg, hogy jó városgazda”, véli Kondrát Tibor, az RMDSZ egyik helyi tanácsosjelöltje.

Balázs János a Szabadságnak elmondta: ha megnyeri a választók támogatását és Kisbács polgármesterévé választják, mindenekelőtt a kiegyensúlyozottságra fog törekedni. Arra, hogy a községhez tartozó valamennyi falu legyen egyformán fejlett, a legelmaradottabbakat is sikerüljön felzárkóztatni. Mindenekelőtt Mérát, Andrásfalvát említette, ezekben a községekben a gáz bevezetése még várat magára, úgyszintén a szennyvízhálózat kiépítése is, de nem csak itt, hanem Nádaspapfalván, Nádaskóródon és Csonkatelepen is ez a helyzet. Fontos megvalósítása az elmúlt időszaknak a főcsatorna elhelyezése Szucságban, a teljes szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány folyamatban.

A község két uniós pályázatot is nyert a bel-, illetve kültéri utak rendbetételére, jó volna, ha beltéri utakat sikerülne a lehívott összegekből leaszfaltozni, a kültérieket legalább lekövezni, magyarázta Balázs.  Szintén a prioritások között emlegette a tömegközlekedés kiterjesztését, az intelligens közvilágítás bevezetését valamennyi faluban, a nagy tervek közt van egy ipari telep létrehozása, amely komoly forrás lehet a község számára.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Kisbácsban a magyar lakosság számaránya 23 százalék körüli, a község lakosságának a létszáma azonban nagyon megugrott az utóbbi években, a választói névjegyzékben 600-800-al több szavazásra jogosult személy van az idén.

Ami pedig a konkurenciát illeti, a román szavazatok a szociáldemokraták, a liberálisok, az ALDE és az USR jelöltjei közt oszlanak meg; a volt polgármester Florin Muresan függetlenként indul a Pro Romania támogatásával.

Kisbács községben nem csak a polgármesteri tisztség a tét, a 17 tagú önkormányzatban jelenleg öt RMDSZ-es tanácsos van, nagyon erősítené a szövetség alkupozícióját, ha legalább eggyel többnek sikerülne mandátumhoz jutnia. Az RMDSZ kisbácsi tanácsosjelöltjei a listavezető Balázs János alpolgármesteren kívül: Korujan Péter Levente, Varga Papp Attila, Horváth Erzsébet, Szalontai Sándor, Kilin Zoltán, Kondrát Tibor, Tötszegi Sándor.

Fotó: RMDSZ


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ