Magyar prefektus képviseli a kormányt Kolozs megyében
Csütörtökön veszi át hivatalát Tasnádi Szilárd István
Csütörtökön veszi át hivatalát Tasnádi Szilárd István
Vissza

Magyar prefektus képviseli a kormányt Kolozs megyében

Precedens nélküli határozatot hozott szerda reggeli ülésén a kormány: Kolozs megyében első alkalommal az RMDSZ jelöltje képviseli a bukaresti végrehajtó hatalmat. Az RMDSZ Állandó Tanácsának döntése értelmében a feladatkört Tasnádi Szilárd István ügyvéd látja el. Szintén RMDSZ-es prefektust neveztek ki Arad, Szatmár és Szilágy megyében és kilenc RMDSZ-es alprefektust. A Kolozs megyei prefektusi tisztség RMDSZ-nek ítélése heves ellenérzéseket váltott ki, jóllehet Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata értelmében a Szövetség hajlandó lett volna Kolozs megyét elcserélni a Bihar megyei prefektusi funkcióval. Alin Tişe megyei tanácselnök arra kérte a miniszterelnököt és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, hogy a liberálisoknál maradjon ez a tisztség. Mivel nem így történt, szerdán –ellenlépésként - kilátásba helyezte Vákár Istvánnak, a megyei tanács RMDSZ-es alelnökének a lemondatását.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta: semmilyen személyes vagy szakmai kifogás nem merült fel Mircea Abrudean korábbi kormánymegbízottal szemben, ám a koalíción belül létrejött egyezség értelmében itt az érdekvédelmi szervezetnek jut ez a tisztség. Mint ismeretes, Abrudean kormányfőtitkár-helyettesi tisztségben folytatja pályafutását.

Tişe kirohanása 

A hírre, hogy RMDSZ-es prefektus lehet Kolozs megyének, egyes román önkormányzati vezetőkben heves tiltakozáshullámot váltott ki az elmúlt napokban. Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke levelet intézett Florin Cîţu miniszterelnökhöz és Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökéhez, amelyben kifejtette: a PNL Kolozs megyei szervezete számára elfogadhatatlan az, hogy új prefektus az RMDSZ-nek jutott.

„Volt prefektusként és volt szenátorként, valamint a megyei tanács immár harmadik mandátumot betöltő elnökeként úgy vélem, hogy a politikai tárgyalások során nem vették figyelembe a teljesítményt és a szakértelmet”. Tişe úgy vélekedett, az RMDSZ-es prefektus kinevezésének „elképzelhetetlen következményei” lesznek a megyében.

„A politikai tárgyalások esetében is, legyen szó akár koalíciós kormányról, vannak bizonyos határok. Nagyon sok Kolozs megyei polgár és párttag egyetért velem, és határozott, egyértelmű állásfoglalást kérnek. Én ezt megtettem, és a jövőben is hasonlóképpen fogok cselekedni, akár a pártból való lemondásomat is kilátásba helyezem. S ebben nem leszek egyedül. A politikának is annak olyan határai, amelyeket nem kellene túllépni. Arra kérem a kormányt, javítsa ki ezt a hatalmas hibát, és nevezze ki prefektusnak a PNL megyei szervezetének egy hozzáértő képviselőjét” – fogalmazott a Kolozs megyei tanács elnöke, hozzátéve: álláspontját a megye több mint hetven polgármestere, alpolgármestere és megyei tanácsosa támogatja.

Ezzel szemben Emil Boc toleráns hangot ütött meg. A sajtónak nyilatkozva kijelentette: nem örvend annak, hogy a PNL elveszítette a Kolozs megyei prefektusi tisztséget az RMDSZ javára.

- Nagy érvágás egy olyan megyében, ahol a liberálisok voltak a választások nyertesei – nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak az elöljáró. Boc hozzátette: együtt fog működni az RMDSZ-es kormánymegbízottal.

Tasnádi : A PNL belső harca 

Tasnádi Szilárdot arról kérdeztük, milyen módon próbálja majd tompítani egyes román önkormányzati vezetők keltette ellenséges hangulatot.

- Szerintem ez nem a prefektusi tisztséggel kapcsolatos harc, hanem belső viszály, amit, gondolom, majd ők elintéznek. Prefektusként az a célom, hogy jó együttműködést alakítsunk ki a megyében az önkormányzatokkal, biztosítsuk a megye lakosainak a nyugalmát, és jó értékek között próbáljuk megőrizni a fertőzési arányt. A közigazgatásban résztvevő összes alkalmazottnak csapatként kell együttműködnie ahhoz, hogy Kolozs megye jó irányba haladjon – nyilatkozta a Szabadság hírportálnak a holnaptól hivatalba lépő kormánymegbízott.

Érvényesülni fog a kétnyelvűség 

Tasnádi Szilárdot többek közt arról kérdeztük, hogyan fog érvényt szerezni a közigazgatásban való anyanyelvhasználatnak.

- A kétnyelvűség érvényesülni fog ott, ahol teljesülnek a közigazgatási kódex feltételei. Itt a 20 százalék fölötti arányról beszélek, hiszen a prefektusnak kötelessége a kisebbségek jogainak szavatolása. Természetesen ezeknek a jogoknak a prefektusi hatáskör keretei közt szerzek majd érvényt. Megjegyzem, hogy a helyi önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a kisebbségi jogokat, a prefektus a törvények betartását ellenőrzi – tette hozzá a Szabadságnak nyilatkozva a frissen kinevezett kormánymegbízott.

Korábban a román sajtónak úgy nyilatkozott: véleménye szerint Mircea Abrudean „szuperjól” kezelte a COVID-válságot a megyében, és ígérte, hogy irányítása alatt sem változik a helyzet. Hozzátette: teljes átláthatóságot ígér, és a járványhelyzetet illetően folyatja a rendszeres és kimerítő, a sajtót és a közvéleményt illető tájékoztatást, helyzetjelentést, ahogyan azt Abrudean tette előtte.

Mi a prefektus feladatköre? 

Veress Emőd jogász, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem égisze alatt működő Jogtudományi Intézet vezetőjének értekezése szerint a prefektusra vonatkozó alapvető rendelkezéseket az alkotmány 122. szakasza tartalmazza. A jogszabály értelmében a prefektus az önkormányzatok államigazgatási felügyeletét végzi, ám a helyi közigazgatási törvény szerint helyi közigazgatási szervek és a prefektus között nincs alárendeltségi viszony. Veres Emőd szerint viszont a valós helyzet az, hogy bármilyen ellenőrzés feltételez egy bizonyos fokú működési alárendeltséget. Ennek ellenére a prefektus és a helyi közigazgatás kapcsolatát az együttműködésnek, a helyi autonómiának és a törvényes hatáskörök tiszteletben tartásának kell jellemeznie.

A prefektus többek közt biztosítja a nemzeti érdekek érvényesítését, elrendeli a szükséges intézkedések foganatosítását a bűncselekmények megelőzésének és az állampolgári jogok védelmének érdekében. Ugyanakkor vezeti a katasztrófa- és a polgári védelemmel kapcsolatos grémiumokat, valamint a COVID-19-cel kapcsolatos intézkedések foganatosítása is hozzá tartozik.

A Kolozs megyei alprefektus is magyar…

Kolozs megye jelenlegi alprefektusa Györke Zoltán. A tisztségviselő Mircea Abrudeannak főtitkár-helyettesi tisztségbe történő kinevezése előtt kérvényezte, hogy a prefektúra főtitkára legyen. Györke Zoltán azzal indokolja kérelmét, hogy 2008 óta magas rangú köztisztviselő, felsőfokú közigazgatási tanulmányokkal rendelkezik, szaktanfolyamokat végzett el, mi több, a Kolozs megyei prefektúra két világháború közötti időszakát feldolgozó doktorátussal rendelkezik.

- Még nem tudok semmit. Várok. Az is megtörténhet, hogy kérvényemet nem hagyják jóvá. Amennyiben ez bekövetkezik, durván fogok reagálni – nyilatkozta a Szabadságnak a PNL volt tagja, jelenleg magasrangú köztisztviselő.

Amint azt megírtuk, tavaly novemberben a kormány visszahelyezte a Kolozs megyei alprefektusi tisztségbe Györke Zoltánt. A kabinet azt követően határozott erről, hogy a Kolozs Megyei Törvényszék arra kötelezte Ludovic Orban miniszterelnököt, hogy fizessen minden egyes napi késlekedésért a bruttó minimálbér húsz százalékával egyenértékű bírságot mindaddig, amíg vissza nem helyezi a tisztségébe a magas rangú közhivatalnokot.

A kormány Budai Béla alprefektus felmentésével üresítette meg a helyet Györke Zoltán számára. A kabinetet június közepén kimondott jogerős bírósági ítélet kötelezte Györke visszahelyezésére abba a tisztségbe, amelyet korábban versenyvizsgával nyert el. A közigazgatási doktorátussal is rendelkező Györke Zoltán 2008-ban versenyvizsgával foglalta el véglegesen az elvileg politikától független Kolozs megyei alprefektusi tisztséget. Ezt követően többször elmozdították állásából, ami miatt pereskedésbe kezdett. A per során Györke 16 ezer kárpótlást kapott a kormánytól.

Szerda reggeli ülésén a koalíciós egyeztetéseknek megfelelően a magyar érdekvédelmi szövetség négy jelöltjét nevezte ki a kormány prefektusnak: mától Arad megyében Tóth Csaba, Kolozs megyében Tasnádi Szilárd István, Szatmár megyében Altfatter Tamás-Ferenc, Szilágy megyében pedig Dari Tamás képviseli a bukaresti végrehajtó hatalmat.

http://szabadsag.ro/-/tise-levaltatom-vakart-

 

 


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK
EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ