Kilencszázmillió lejből fejlesztenék a kolozsvári repteret
Vissza

Kilencszázmillió lejből fejlesztenék a kolozsvári repteret

Hétmillióra növelné utasforgalmát a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér 2030-ig, ennek érdekében pedig több mint 900 millió lejt fektetne be a légikikötő fejlesztésébe. Ebből az összegből finanszíroznák egy új utas- és áruszállító teminál megépítését is – tájékoztatott tegnap a repülőtér vezetősége.

David Ciceo reptéri igazgató tegnap a Kolozs Megyei Tanács illetékeseivel való tárgyalást megelőzően azt nyilatkozta: az új utasterminál akár négy év alatt is elkészülhet. „Ahhoz, hogy a repülőtér 2030-ig elérje az évi hétmilliós utasforgalmat, szükség van az intermodális közlekedési csomópont megépítésére, azaz a reptér és a vasútállomás összekötésére, a kifutópálya és parkolóplatform bővítésére, a kifutópályával párhuzamos gurulópálya, egy új, 25 beszállókapus utasterminál, valamint egy 50 tonna kapacitású teherszállító terminál megépítésére” – nyilatkozta.

Alin Tişe a Kolozs Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a bővítés finanszírozása várhatóan a megyei hatóságtól érkezik, majd hozzátette: a tanács nem szabotálta, és ezentúl se fogja szabotálni a reptér bővítését. Claudiu Salanţă, a Kolozs Megyei Tanács főépítésze elmondta: az elmúlt egy évben a reptér bővítési és beruházási kérelmeit mindig időben teljesítették.

A tegnapi találkozón a tanácsosokon kívül részt vett a reptér vezetősége is, a megbeszélésen az elmúlt időszakban kialakult helyzetet igyekeztek tisztázni, miután a repülőtér szakszervezetének 120 tagja tüntetett múlt héten. A reptér szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében nehezményezte azt, hogy Alin Tişe ahelyett, hogy a reptér bővítésének lehetőségeire tett volna javaslatokat, bántó megjegyzéseket tett a reptér munkatársaira. Ezért nem zajlott érdemi vita a légikikötő fejlesztéséről.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ