Kilenc Gopo-díjat sepert be Daniel Sandu első nagyjátékfilmje
Vissza

Kilenc Gopo-díjat sepert be Daniel Sandu első nagyjátékfilmje

Daniel Sandu Un pas in urma serafimilor című első nagyjátékfilmje kapta a legtöbb díjat a tegnap esti Gopo-gálán. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el a legjobb európai filmnek járó Gopo-szobrocskát. A román filmipar legjelentősebb elismeréseit a bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán adták át.

A legfontosabb román filmes eseményen Daniel Sandu filmje a 15 jelölésből kilencet váltott díjra, elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb forgatókönyvnek (Daniel Sandu), és a legjobb férfi főszereplőnek (Vlad Ivanov) járó elismerést. Ugyanakkor a film rendezője és egyik színésze, Ștefan Iancu debütdíjat kapott, Ali Amirnak ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát, George Dăscălescu, a film operatőre pedig a Román Operatőrök Egyesületének RSC-díját és a legjobb operatőrnek járó Gopo-díjat is hazavihette.

A legjobb európai film kategóriában az öt jelölt közül Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét ítélték a legjobbnak (további jelöltek: Aki Kaurismäki The Other Side of Hope, Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Ma loute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok).

Diana Cavaliottira (Ana, mon amour) szavaztak a legtöbben a Legjobb női főszereplő kategóriában, a mellékszereplőknek járó díjat pedig Diana Spătărescu kapta a Fixeur című filmben nyújtott alakításáért.

A nyolc jelöléssel rendelkező 6,9 a Richter-skálán című, Nae Caranfil által rendezett produkció megkapta a legjobb sminkért (Cătălin Ciutu, Dana Roseanu és Iulia Roseanu), a legjobb jelmezekért (Doina Levintza és Adina Bucur), a legjobb díszletért (Andreea Popa), a legjobb eredeti filmzenéért (Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu), valamint a legjobb hangért Aleksander Simeonov, Székely Tamás, Florin Tabacaru és Alexandru Dumitru) járó elismerést.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Andrei Dăscălescu Petrila bolygó című alkotásának ítélték oda,  a legjobb rövidfilm pedig Adrian Silișteanu Scris/nescris című produkciója lett.

Különdíjat kapott Bujor T. Rîpeanu filmkritikus. Ion Marinescu operatőr és producer, Sanda Toma színésznő, illetve Lucian Pintilie Újrajátszás (Reconstituirea) című filmjének 50 éves évfordulóján George Mihăiță és Vladimir Găitan főszereplők életműdíjat vehettek át. George Mihăiță a díj átvételekor Lucian Pintilie rendezőnek ajánlotta a díjat.

A díjazottak teljes listája megtekinthető a www.premiilegopo.ro weboldalon.

(Borítókép: Daniel Sandu a legjobb rendezésért és a debüt kategóriában kapott Gopo-szobrocskával. Fotó forrása: Premiile Gopo facebook oldal)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestnek gyanús a sok gyalogos a ...
Fullasztó tömbházfertőtlenítés: nem ...
Többszörösére emelték a kijárási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ