Kihirdették az Európai Unió irodalmi díjának idei nyerteseit
Vissza

Kihirdették az Európai Unió irodalmi díjának idei nyerteseit

Kihirdették az Európai Unió irodalmi díjának idei nyerteseit pénteken Brüsszelben, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést tizenketten kapták meg. A 2009-ben alapított díjjal az Unió a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja be és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését.

A zsűri idén Rudi Erebara albán, Ina Vultchanova bolgár, Sunjeev Sahota brit, Bianca Bellová cseh, Kallia Papadaki görög, Jamal Ouariachi holland, Halldóra K. Thoroddsen izlandi, Osvalds Zebris lett, Walid Nabhan máltai, Aleksandar Becanovic montenegrói, Darko Tusevljakovic szerb és Sine Ergün török szerzőt díjazta.

Az ötezer euróval járó elismeréshez egy fordítói program is kapcsolódik, amely lehetőséget ad a szerzőknek a nemzetközi bemutatkozásra. A díjátadót május 23-án tartják Brüsszelben.

A műveket a Kreatív Európa kulturális programban részt vevő uniós és EU-n kívüli európai országok nemzeti zsűrijei terjesztik fel a díjra. A kulturális szféra támogatását szolgáló Kreatív Európa költségvetése a 2020-ig tartó hétéves költségvetési időszakban 1,46 milliárd euró, ennek révén várhatóan 4500 könyv fordításához ítélnek meg hozzájárulást.
    

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ