Kihirdette Iohannis a külföldi szavazást megkönnyítő törvényt
Vissza

Kihirdette Iohannis a külföldi szavazást megkönnyítő törvényt

Aláírta kedden Klaus Iohannis a külföldi szavazást megkönnyítő törvényt, amelyet július elején fogadott el a parlament. Az államfő a média képviselői előtt írta alá a jogszabályt az elnöki hivatalban.

A tervezet elfogadását főleg az elnök szorgalmazta, miután a május 26-i európai parlamenti választásokon a külföldi diplomáciai képviseleteken hatalmas sorok alakultak ki. A külföldön élő román állampolgárok nehézkesen tudták leadni szavazatukat, mivel nem volt elég szavazókörzet, sokan közülük nem is tudtak szavazni, mivel nem jutottak be urnazárás előtt a szavazókörzetbe. Következésképpen ezentúl nemcsak a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat.                                                                                                                  

A jogszabály az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be. A törvény ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget, de egyszerűsíti a bejelentkezést. Emellett mind belföldön, mind a diaszpórában a szavazókörzetek 21 órai zárása után is legkésőbb éjfélig leadhatják voksukat azok, akik már a helyiségben tartózkodnak.
Iohannis leszögezte: a külföldön élő román állampolgároknak nem kell többet félniük, hogy nem tudnak élni szavazati jogukkal. Az elnök felszólította a kormányt, az állandó választási hatóságot és a törvény alkalmazásában érintett más állami szerveket, tegyenek meg mindent, hogy a szavazást megfelelő körülmények között szervezzék meg.
Legközelebb novemberben lesz választás, akkor államelnököt kell választaniuk az állampolgároknak, hiszen Iohannis 2014-ben elnyert ötéves mandátuma az idén lejár.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...
Megőrizte veretlenségét a Kolozsvári ...
Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ