Kihallgatták, de nem tett vallomást a párizsi Louvre-nál katonákra támadó egyiptomi férfi
Vissza

Kihallgatták, de nem tett vallomást a párizsi Louvre-nál katonákra támadó egyiptomi férfi

Kihallgatták vasárnap a kórházi ágyánál azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó-késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál, de az elkövető eddig nem tett vallomást - közölték rendőrségi források.

A francia hatóságok szeretnék elsőször is hivatalosan is megállapítani a támadó személyazonosságát, akit feltehetően Abdullah Reda al-Hamaminak hívnak, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él, s január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

A gyanúsított "egyelőre nem hajlandó a nyomozókkal beszélni" - tájékoztatott a rendőrség. A férfit a nap folyamán még egyszer megpróbálják kihallgatni.

Péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: allahu akbar.

A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, s azonnal megműtötték. Szombaton az állapota jelentősen javult, s miután orvosai úgy ítélték meg, hogy kihallgatható állapotban van, szombat este a kórházban őrizetbe vették.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő szerint. A miniszterelnök pénteken emlékeztetett arra, Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegetettség. Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. Az viszont még vasárnap sem volt egyértelmű, hogy mik lehettek a támadó motivációi és tényleg az egyiptomi férfi támadt-e. A jogi és külkereskedelmi végzettségű férfi ugyanis nem volt ismert arról, hogy radikalizálódott volna, s a nyomok alapján úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa.

A Dubajban egy vállalat kereskedelmi igazgatóként alkalmazott férfiról a környezete úgy tudta, hogy üzleti útra ment Párizsba. Terhes felesége jelenleg Szaúd-Arábiában van hét hónapos, első közös gyerekükkel.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, s arra utaló jel sincs, hogy a tettes esküt tett volna a terrorszervezetnek. Az elkövető Párizsban, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt heti 1700 euróért egy luxuslakást, ahol a házkutatás során semmilyen iszlamista tárgyat vagy röplapot nem találtak a nyomozók. A támadás előtti percekben azonban Abdullah Reda al-Hamami Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ