KIFLI – Kolozsvári Irodalmi Figurák Lexikona
A város, ahol sorsok dőlnek el
A város, ahol sorsok dőlnek el
Vissza

KIFLI – Kolozsvári Irodalmi Figurák Lexikona

Kolozsvárra megy mindenki, Kolozsvárról utazik haza, Kolozsváron át igyekszik valamerre. Kolozsváron van a Redut, ahol egykor országgyűlések voltak, most viszont bálok vannak, ez is az erdélyi magyar arisztokrácia felelőtlenségét példázandó.

Bánffy Miklós Erdélyi története végig arról is beszél, ahogyan Kolozsvár nem hivatalos főváros volt és az a mai napig: az a város, ahol minden történik, illetve semmi nem történik, ami a közös végzetnek útját állhatná.

A regényben az az érdekes, hogy minden megmutatódik Kolozsvár körül. A Malomárokban a világ szinte fölösleges: minden út Kolozsvárra vezet. A trilógiában Lélbánya, Dénestornya, Mezőség valódi, megérzékített helyszínek és színhelyek, nem pusztán utalás, távoli álom szintjén léteznek, nem puszta pandant-ok, hanem olyan helyek, amelyek megjelennek Kolozsvárral párhuzamban a Bánffy-regény térképén. Mondhatni – nem véletlenül használom ezt a szót – geopolitikai valóság minden, és Kolozsvár kiemelt szerepet visz ebben a valóságban. De persze nemcsak geopolitikai, hanem szociális és szerelmi valóság is ez a város, fontos középpontja mindennek, mint egy igazi főváros, ahol sorsok dőlnek el, álmok válnak valóra, vagy csalódások kullognak el.

Kolozsvár minden.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ