Kiállták a rossz idő próbáját
Sikeres világzenei csűrfesztivált zártak Mérán
Sikeres világzenei csűrfesztivált zártak Mérán
Vissza

Kiállták a rossz idő próbáját

Bokáig sárban és térdig gyerekekben, fantasztikus hangulatban telt a Méra World Music idei kiadása – tájékoztattak záróközleményükben a szervezők, akik szerint az esős, őszi időjárás ellenére is több mint 4000-en vettek részt Erdély világzenei csűrfesztiválján. A Méra World Music fesztivál és a jó kedélyű csűrfesztiválozók kiállták a rosszidő próbáját és bebizonyították, hogy az esős, őszi időjárás sem tudja kedvüket szegni. Idén is Mérán volt a legmagasabb az egy főre jutó boldogságszint!

A fesztivál négy napján 138 zenész és táncos produkcióján lehetett részt venni. A 14 koncert mellett, további 95 különböző programmal várták a szervezők a fesztiválozókat. Tematikus filmvetítésekre, kiállításokra, gyerekfoglalkozásokra, prímás- és legényesversenyre, hagyományos táncházakra, nemzetközi jamsessionökre, mérai ének- és táncoktatásra, szakmai beszélgetésekre, templomi és csűrkoncertekre várták az érdeklődőket.

A fesztiválra 4 napos bérletet váltók megközelítőleg egynegyede volt mérai, akik együtt szórakozhattak a Románia más településeiről, Magyarországról, Chiléből, Mexikóból, Kanadából, Egyesült Államokból, Angliából, Franciaországból, Lengyelországból, Szerbiából, Norvégiából, Szlovákiából, Koreából és Japánból érkező fesztiválozókkal. A fesztivál programjain megközelítőleg 600 tizennégy évnél fiatalabb gyerek vett részt.

A fesztivál egyedi térkialakítását idén is a KOHO’ kolozsvári műépítész csapat végezte, az önkénteseket pedig a Kolozsvári Magyar Diákszövetség koordinálta. A fesztivál a budapesti Hagyományok Házával, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatával, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Fonó Budai Zeneházzal való szakmai partnerségben valósította meg a kalotaszegi népzenéhez és néptánchoz kapcsolódó szakmai programjait. A II. Kalotaszegi Prímásverseny nyertese Kovács Márton lett. A Türe 50 – Jubileumi legényesverseny osztott első helyét Melles Endre és Papp Andrásnak ítélte oda a rangos zsűri.

A szervezők egyértelmű sikerként könyvelik el a viszontagságos időjárás ellenére is nagy fesztiválrészvételt és a fesztivál utolsó napján már meghirdették a következő évi fesztivál időpontját: 2020. július 30. – augusztus 2. és kibocsátották a korlátozott számban elérhető kedvezményes árú jegyeket.

A tavaly megalapított Kalotaszegi Kulturális Alap útján, a Méra World Music csűrfesztivál idén 11 ezer lejt ajánlott fel a Mérai Cifra Néptáncegyüttes új próbatermének és közösségi terének kialakítására. A fesztivál vállalását emeltárú támogatói jegyek megvásárlásával, helyszínen felajánlott adományokkal és az első alkalommal megszervezett közösségi szövés eredményeként született 2 sálra való licitálással lehetett támogatni. A 38 fesztiválozó keze munkáját magánviselő sálakat, Ferenczi György árverezte el a zárónap utolsó koncertje előtt 120 és 130 lejért. Az összesen 2620 lej értékű felajánlásokat, a fesztivál fogja kiegészíteni 11 ezer lejre, saját bevételeiből. További felajánlásokat a RO42OTPV200000927606RO01 OTP banknál vezetett lejes számlára fogad a PRO Nádasmente egyesület. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ