Ki kerülhet a NATO élére Stoltenberg után?
Az elemzők szerint „tiszta fejre” van szükség
Az elemzők szerint „tiszta fejre” van szükség
Vissza

Ki kerülhet a NATO élére Stoltenberg után?

Teljes gőzzel zajlik az Észak-atlanti Szövetség (NATO) vezetésére szánt jelölt kiválasztásáért folyó verseny, ugyanis Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár megbízatása idén október 1-jén lejár. A digi 24 hírportál által idézett Politico lap összeállításában azt latolgatja, milyen politikusok jöhetnek szóba Stoltenberg utódjaként. A Politico mindenekelőtt kiemeli: most, hogy Ukrajnában háború dúl, a NATO-nak minden eddiginél nagyobb szüksége van egy tiszta fejre, de „kevesen alkalmasak erre a szerepre.”

Jens Stoltenberg a tavaly február 24-i orosz invázió óta határozottan kiállt az Ukrajnának nyújtott, nyugati katonai támogatás mellett. A mandátuma azonban szeptember végén lejár, és máris elkezdődtek a találgatások az utódjáról – írja a Politico. Nő lesz a következő NATO-főtitkár, vagy egy kelet-európai politikus? Egyelőre csak annyi biztos, hogy az orosz-ukrán háború csak megnehezíti a döntést, amelyet az észak-atlanti szövetség 30 tagállama vezetőjének konszenzussal és egyhangúlag kell meghoznia. A leendő NATO-főtitkártól vélhetőleg kiegyensúlyozott álláspontot várnak el, többek között, hogy továbbra is ösztönözze az Ukrajnának történő fegyverellátást, ugyanakkor erősítse a szövetség védelmi képességét.

A Politico megállapítása szerint „Stoltenberg legmegfelelőbb helyettese maga Stoltenberg lenne.” Az elemző úgy véli, jelenleg kevés olyan ember van, aki alkalmas lenne erre a szerepre. A Politico által hivatkozott diplomáciai források ugyan azt nyilatkozták, hogy „friss levegőre van szükség” a NATO-hierarchia csúcsán, ennek ellenére – mint írják –, Jens Stoltenberg mandátumának meghosszabbítása is egyre hangsúlyosabban emlegetett lehetőség. Az oslói kormány egy évvel ezelőtt ­– még az ukrajnai orosz invázió előtt – azt közölte, hogy a NATO-főtitkár a Norvég Központi Bank új elnöke lesz, miután lejár a szövetségben töltött hivatali ideje. Jens Stoltenbergnek december 1-je körül kellene elfoglalnia új tisztségét. A Politiconak nyilatkozó bizonyos diplomáciai források úgy vélik, „Stoltenberg maradni akar” a katonai-védelmi szövetség élén.

A NATO-főtitkári tisztségre esélyes jelöltek között szerepel Mark Rutte jelenlegi holland miniszterelnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök és Ben Wallace jelenlegi brit védelmi miniszter is. A Politico forrásai három női jelöltről is említést tettek, akiket esélyesnek vélnek a NATO-főtitkári tisztség betöltésére: Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök, Zuzana Čaputová szlovák elnök, valamin Ursula von der Leyen jelenlegi európai bizottsági elnök szerepel ezen a listán. A Politico elemzője szerint van egyfajta, arra irányuló politikai „nyomás” is, hogy női jelöltet válasszanak, mivel a NATO-szövetséget eddig kizárólag férfiak vezették. „Itt az ideje, hogy egy nő legyen a NATO főtitkára” – mondták a Politiconak bizonyos források.
 

Az sem kizárt, hogy az észak-atlanti szövetség jövőbeli vezetője egy kelet-európai országból, például Észtországból vagy Litvániából kerül ki. A NATO keleti szárnyának országai az évek során többször figyelmeztettek az orosz fenyegetésre, és eddig is jelentős összegeket költöttek katonai kiadásokra. A szlovák elnökön és a litván miniszterelnökön kívül Klaus Iohannis román államfő neve is felmerült ebben a vonatkozásban. Iohannis jelölését azonban Magyarország megvétózhatja, és azok a tagállamok is ellenezhetik, amelyek inkább egy női jelöltet részesítenének előnyben, írja a Politico. Ilyen körülmények között úgy tűnik, az európai diplomaták inkább a jelenlegi NATO-főtitkár mandátumának meghosszabbítását támogatnák, de ez irányú döntésről még nem tettek nyilvános bejelentést.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ