Kezdődhet a kolozsvári transzplantációs központ tervezése
Vissza

Kezdődhet a kolozsvári transzplantációs központ tervezése

Aláírta a Délkelet-Európában is premiernek számító Kolozsvári Integrált Transzplantációs Központ tervezésére vonatkozó szerződést a Kolozs Megyei Tanács elnöke. A legújabb felszerelésekkel tervezett klinikán szív-, vese-, máj- és tüdőtranszplantációt is lehet majd végezni.

A 15,6 millió euró értékű tervezési szerződés aláírása lezárta a nemzetközi ötletbörze nyertesével, a spanyol Pinearq SLP építésziroda és a Dico si Tiganas KFT tervezőcég alkotta társulással folytatott egyeztetések sorozatát, amelynek során többletszolgáltatások biztosítása mellett sikerült csökkenteni a tervezési költségeket, és az okiratok kidolgozására szánt időt is 14 hónapra korlátozni, a további 46 hónap így a műszaki tanácsadásra fordítható – olvasható a Kolozs Megyei Tanács sajtóirodájának közleményében.

Egyenesen történelmi pillanatként értékelte Alin Tise tanácselnök a szerződés szerdai aláírását: „Ezzel elkezdődött az a beruházás, amelynek köszönhetően az orvosi Kolozsvárt elhelyezzük az őt megillető helyre a nagyon kevés európai központok térképén, ahol többféle szervátültetést végeznek. A kolozsvári központ nemcsak a transzplantációs sebészeti beavatkozásokat illetően lesz kiválósági intézmény, de transzplantációs kutatóközpontként is.”

Az ország valaha volt legjelentősebb egészségügyi beruházásának minősített projekt elkötelezetten újító jellegű, az országban elsőként lesz képes arra, hogy négyféle szervátültetést végezzenek (szív-, vese-, máj- és tüdőátültetést), az ehhez szükséges hálózatokat, tereket és rendszereket pedig a jelenleg elérhető legmagasabb szabványoknak megfelelően alakítják ki.

A projekt összköltségét mintegy 90 millió euróra becsülik, a megyei tanács már benyújtotta az Európai Alapok Minisztériumához kérését, hogy ezt a megaprojektet vonják be az országos fellendítési tervben elérhető vissza nem térítendő támogatásokból megvalósuló tervek közé.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...