Kevés betöltetlen hely maradt Kolozsváron a magyar kilencedik osztályokban
Az eredmények már okostelefonról is elérhetők
Az eredmények már okostelefonról is elérhetők
Vissza

Kevés betöltetlen hely maradt Kolozsváron a magyar kilencedik osztályokban

Tegnap délelőtt függesztették ki a kilencedik osztályba való beiratkozás eredményeit. Ennek értelmében elmondhatjuk: Kolozs megyében kevés betöltetlen hely maradt a magyar kilencedik osztályokban. A legjobb eredményt a magyar tanulók közül Fazakas Boglárka érte el: 9,70-es jeggyel került be a Báthory-líceum matematika-informatika osztályába. Fazakas Boglárka egyébként a képességvizsgán első volt a Kolozs megyei magyar diákok közül. Valentin Cuibus főtanfelügyelőtől megtudtuk: a több mint négyezer nyolcadikat végzett fiatal közül csak 125 nem jutott be kilencedikbe, mivel beiratkozáskor túl kevés opciót jelöltek meg, közülük tíz magyar. A tanulók újrairatkozhatnak a megmaradt helyekre, majd a július 22-i és 23-i számítógépes elosztás után július 25-én tudják meg, hogy melyik iskola, melyik osztályába vették fel őket. Írásunkban a Fehér, Szilágy és Beszterce-Naszód megyei eredményeket is ismertetjük.

A tanügyminisztérium tegnap reggel tette közzé a kilencedik osztályba való bejutási eredményeket. Ennek értelmében az alábbi betöltetlen helyek maradtak a megyében magyar tagozaton: kilenc betöltetlen hely maradt a Dési Andrei Muresanu Főgimnázium természettudományi szakosztályában, hat hely a Brassai-líceum turizmus szakosztályában, négy pedig az elméleti osztályon, a tordai Jósika-líceum természettudományi szakosztályába még három jelentkezőt várnak, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum humán osztályába pedig ötöt.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk: a számítógépes elosztást követően 125 gyerek sehova sem jutott be, mert kevés opciót jelöltek meg. Nekik, illetve szüleiknek új iratkozási lapot kell kitölteniük a különböző opciókkal. A számítógépes leosztás július 23-án és 24-én zajlik, az eredményeket pedig július 25-én teszik közzé. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes közölte: a 125 tanuló közül csak 10 magyar. A főtanfelügyelő-helyettes azt is elmondta: minden meghirdetett magyar tannyelvű kilencedik osztály létre fog jönni.

Az utolsó bejutási eredmény a legmagasabb az E. Racovita Főgimnázium és az Avram Iancu Elméleti matematika-informatika osztályaiban, ahol az utolsó jegy 9,52. Magyar tagozaton a legmagasabb utolsó jegy, 8,68 a Báthory-líceum matematika-informatika szakán volt.

Szilágy megyében a legnagyobb utolsó jegy 8.96 – a zilahi Silvania Főgimnázium román tannyelvű matematika-informatika szakosztályában. A magyar kilencedik osztályok közül a legnagyobb utolsó bejutási jegy 7,70.

Szilágy megyében maradtak betöltetlen magyar helyek a szilágysomlyói S. Barnutiu Főgimnázium matematika-informatika osztályában (2), a szilágysomlyói I. Maniu Műszaki Szakkollégium elektronika-automatizálás osztályában (15), a zilahi Gh. Sincai Pedagógiai Líceum humán osztályában (7), a zilahi Wesselényi Református Kollégium matematika-informatika osztályában (12), a Cserey-Goga Műszaki Líceum természettudományi osztályában (3), a szilágycsehi Gheorghe Pop de Basesti Műszaki Líceum Humán osztályában (10), a matematika-informatika osztályban (1), a szilágysomlyói I. Ossian Műszaki Líceum Mezőgazdasági osztályában (14), a Sarmasági 1-es számú Műszaki Líceum természettudományi osztályában (1).

Fehér megyében a legnagyobb utolsó bejutási jegy, 9,30 a Gyulafehérvári Horea, Closca si Crisan Főgimnáziumban volt, a természettudományi osztályban. Gál László, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója elmondta: a kilencedik teológiai osztályba eddig 14 gyerek jelentkezett, ám már több szülő jelezte, hogy ide szeretné íratni gyermekét.

Beszerce-Naszód megyében az Andrei Muresanu Főgimnáziumban 12 hely maradt a természettudományi, illetve 10 hely a humán osztályban. A legmagasabb utolsó jegyet, 9,19-et román tagozaton, a besztercei Liviu Rebreanu Főgimnázium természettudományi osztályában jegyezték.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ