Kettős oklevél a BBTE Közigazgatás és Közmenedzsment szakán
Vissza

Kettős oklevél a BBTE Közigazgatás és Közmenedzsment szakán

Kettős oklevelet kaphatnak ezen túl a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán működő Közigazgatás és Közmenedzsment szakon mesteri tanulmányokat végzők. Az okleveleket a BBTE és a budapesti Corvinus Egyetem állítja majd ki. A BBTE-n tavaly indították be a magyar nyelvű közigazgatási képzést alap- és mesteri szinten. Mivel a magyar tagozaton alapképzésen csak most végeztek az elsőévesek, a 15 ingyenes mesteri tagozatos helyre olyanokat várnak, akik közigazgatásban dolgoznak, rokon szakon végeztek, és szeretnék magukat tovább képezni közigazgatás szakterületen.

Tavaly is hirdettek magyar tannyelvű mesteri tagozatra felvételit, amelyre 12 jelentkezőnek sikerült bejutni, ám ők már nem szerezhetnek kettős oklevelet.

Balogh Márton egyetemi docens, a Közigazgatás és Közmenedzsment Intézet magyar tagozatának vezetője bízik abban, hogy nem csak a nemrég létrehozott mesterképzésre bejutó romániai magyar fiatalok között lesz népszerű a kettős oklevél, hanem a budapesti Corvinus Egyetemen tanuló hallgatók érdeklődését is felkelti. A kettős oklevél megszerzése azt jelenti, hogy az illető hallgató félévet hallgat Budapesten és három félévet Kolozsváron. A mesteri képzésre szeptember 12-15-e között lehet jelentkezni, a felvételi pedig az ezt követő napokon zajlik. A kettős oklevél megszerzése érdekében a sikeres vizsgázóknak írásos kérést kell benyújtaniuk.

A fentebbi egyetemek között frissen megkötött megállapodás öt évig van érvényben, utána meghosszabbítható. Hasonló megállapodás már köttetett ezelőtt öt évvel a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara és a Corvinus Egyetem között; akkor az angol nyelvű közigazgatási-közpolitikai programok tekintetében állapodott meg a két felsőoktatási intézmény.

Soós Anna rektorhelyettestől megtudtuk: hasonló egyezmények már létrejöttek más karokon is, alap-, mesteri és doktori képzésen egyaránt.

Borítókép: fspac.ro


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ