Kettős hátrányban Déván – Szőcs Petra-premierrel indult a Filmtettfeszt
Vissza

Kettős hátrányban Déván – Szőcs Petra-premierrel indult a Filmtettfeszt

Igazi erdélyi filmmel indult szerda délután a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle, hiszen a kolozsvári születésű, Budapesten élő Szőcs Petra rendező dévai gyermekotthonban, erdélyi stábbal forgatott Déva című alkotása nyitotta meg a fesztivált. A doku-fikciós rendezés a gyermekotthonban nevelkedő különc, albínó lány életéből villant fel egy rövid időszakot, a film a hangsúlyt a rövid, mégis nagyon intenzív emberi kapcsolatokra helyezi. A produkció egyszerre mutatja be a dévai gyermekotthon hétköznapjait és egy sorból kilógó fiatal lány gyötrelmeit.

A Déva nemzetközi bemutatója a 2018-as Velencei Filmfesztiválon volt, a produkció létrehozását ugyanis a Velencei Biennálé támogatta, Biennale College nevű projektjén keresztül. A filmet a magyarországi közönség idén áprilisban láthatta, romániai premierje a Filmtettfeszten volt. A bemutatót követően a stáb tagjai – Szőcs Petra rendező, Nagy Csengelle főszereplő, Fülöp Péter producer, Boros Melinda gyártásvezető, Dunai László vágó és Bodor Balázs a rendező munkatársa – osztottak meg kulisszatitkokat a forgatásról, majd válaszoltak a közönség kérdéseire. A stáb tagjaival Virginás Andrea beszélgetett.

– Ez egy megosztó film, amire rá kell hangolódni. Van egy stílusa, amire vagy rátapad az ember vagy nem. A vágás közben ezt tudatosan így alakítottuk – válaszolta Dunai László, a film fogadtatására vonatkozó kérdésre.

A Déva volt az első magyar produkció, amelyet a Velencei Biennálé finanszírozott, Szőcs Petra szerint a 150 ezer eurós támogatás egyszerre volt korlát és felszabadító erő. A forgatáskor nem kellett egy adott közönségre gondolni, a filmnek nem kellett nagyközönséget bevonzania, volt egy adott, nagyon kicsi összeg, amiből lehetett dolgozni, magyarázta a rendező.

A forgatókönyvet a rendező állandó munkatársával, Nagy B. Gergővel közösen írta. Szőcs Petra elmondta, gyakran járt Dévára az árvaházba, a nevelőotthonban ismerte meg Katót, a film főszereplőjét, akiről 2014-ben, A kivégzés címmel dokumentumfilmet forgatott. Az évekig tartó dévai látogatások során összeállított egy „töredékes, személyes, lírai kollázst”.

Jelenet a filmből

A cím kapcsán elmondta, eredetileg a Déva Mall címet kapta a film, hiszen úgy képzelte, hogy az árvaházi gyerekek a városi bevásárlóközpontban szórakoznak, ám ezek a jelenetek kikerültek végül a filmből, így a Mall szó is a címből.

A filmben profi és amatőr színészek játszanak, akiktől Szőcs Petra természetességet várt el. „Nagyon sok tapasztalatot szereztem, és sok barátságot kötöttem, mind az ottani gyerekekkel, mind a stáb tagjaival”, mondta a film főszereplője, Nagy Csengelle. A fiatal lány számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a filmbeli Kató lázadó volt, míg ő rendkívül szerény személy. „Petra azt kérte, hogy minél természetesebb legyek, így, hogy egy kicsit Katót és egy kicsit magamat kellett összegezve játszanom, nem volt nehéz”, tette hozzá.

A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle vasárnapig tart, a fesztivál programja elérhető a www.filmtettfeszt.ro weboldalon. A vetítésekre a belépés ingyenes, azonban az esti nagyjátékfilmekre 0 értékű jegyet kell kiváltani a Győzelem mozi pénztáránál.

(Borítókép: A beszélgetés résztvevői, balról jobbra: Bodor Balázs, Dunai László, Szőcs Petra, Nagy Csengelle, és Virginás Andrea. Fotó: Filmtettfeszt)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Országos szintű lakhatási stratégiára ...
Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ