Kétszáz millió lej bankhitel Kolozs megyének
Vissza

Kétszáz millió lej bankhitel Kolozs megyének

Nincs új a Nap alatt: a mai Kolozs megyei tanácsülés ismételten a PNL-PSD politikai csatározás jegyében zajlott. Ez különösen annál a napirendi pontnál erősödött fel, amelyen a jövedelemadó 6 százalékának közigazgatási egységekre való visszaosztására vonatkozott. Ezen kívül a megyei önkormányzat, 200 millió lej értékben, közérdekű beruházásokra fordítandó bankhitel-szerződés megkötésére bólintott rá.

A tizenöt évre szóló bankkölcsön huszonkét uniós támogatottságú beruházás önrésze lesz, és olyan célokat szolgál majd, mint a megye integrált hulladékkezelő rendszerének beindítása, a megyei országúthálózat felújítása, a válaszúti Bánffy-kastély renoválása, iskolák és kórházak korszerűsítése stb.

A 2020-as évi jövedelemadóból származó, a megyei önkormányzatnak jutó pénzösszeg, 27, 3 millió lej leosztását szavazta meg a Kolozs Megyei Tanács képviselő-testülete a települések számára. A jóváhagyott összegeket helyi fejlesztési és infrastrukturális programok társfinanszírozására, működési költségekre fordíthatják.

Ennél a témánál a PSD előbb olyan újraosztást igényelt, amely harminc község támogatásából egyenként 10 ezer lejt faragott volna le, hogy azt a pénzt a pártjuk színeiben szereplő szamosújvári és dési polgármesteri hivatalok kapják meg. Hosszas vita után Alin Tise megyei elnök szünetet rendelt el, amely alatt a frakcióvezetőkkel egyeztetett. Végül az eredeti elosztásban feltüntetett 282 ezer lejt (talán éppen erre az eshetőségre gondolva) a két szóban forgó városnak utalták ki, és nem nyirbálták meg a többi közigazgatási egység jussát.

Bánffyhunyadnak és Kalotaszentkirálynak 480 ezer lejt, Tordaszentlászlónak, Magyarszovátnak, Tordaszentmihálynak, Bálványosváraljának, Várfalvának 470 ezer lejt, Buzának és Széknek 450 ezer lejt,  Aranyosgyéresnek és Tordának 428 ezer lejt, Egeresnek, Harasztosnak és Bonchidának 404 ezer lejt, Magyarkapusnak 399 ezer lejt, Ördöngösfüzesnek 359 ezer lejt, Kisbácsnak 339 ezer lejt, Gyalunak 326 ezer lejt, Erdőfeleknek 281 ezer lejt szavaztak meg.

„A leosztásnál, mint minden alkalommal, a települések igénylése és a településvezetőkkel való előzetes egyeztetés alapján döntöttünk. Bánffyhunyadon a 2020-2025-ös helyi fejlesztési terv, valamint fenntartható mobilitási terv kidolgozására, utcák, zöldövezetek és parkok felújítására, iskolaablakok és villamoshálózat korszerűsítésére, Bálványosváralján utak aszfaltozására, Kalotaszentkirályon a községi térfigyelő kamerarendszer kiépítésére, a tanuszoda befejezésére, illetve utak javítására, Körösfőn a vízhálózat bővítési munkálatainak befejezésére, utak aszfaltozására, Széken támfal kiépítésére, valamint ipari park létrehozására, Magyargorbón a vistai óvoda felújítási munkálataira fordíthatják a megszavazott összegeket” –nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Összesen 80 Kolozs megyei település önkormányzata számára szavaztak meg pénzösszeget. A magyar érdekeltségű községek közül megítéltek még Désnek 433 ezer lejt, Szamosújvárnak 403 ezer lejt, Tordának 430 ezer lejt (138 ezret ravatalozó építésére), Apahidának 300 ezer lejt, Pusztakamarásmak 261 ezer lejt, Katonának 261 ezer lejt, Kolozsnak 327 ezer lejt, Erdőfeleknek 281 ezer lejt (20 ezret Györgyfalva központjának rendezésére), Szászfenesnek 330 ezer lejt, Magyargorbónak 395 ezer lejt (65 ezret a magyarvistai óvoda és a türei iskola javítására), Körösfőnek 470 ezer lejt.  Magyargyerőmonostornak 300 ezer lejt, Mócsnak 350 ezer lejt, Tordatúrnak 397 ezer lejt (67 ezret ravatalozóra), Cegének 330 ezer lejt, Aranyosegerbegynek 281 ezer lejt.

A megyei tanácsosok elfogadták a hatáskörükbe tartozó Puck Bábszínház javaslatait néhány, a közönségnek kedvező engedménnyel. Ezek a következők: a 2-6 éves gyerekek belépőjegye 75 százaléka legyen a felnőttekének; ingyenesség a Jóakarat Hetének kulturális rendezvényeire a fogyatékos gyerekek iskolái számára; ingyenesség a szabad ég alatt, parkokban, tereken stb. lebonyolított tömegrendezvényeken; ötven százalékos kedvezmény a nyugdíjasoknak. A bábszínház becslése szerint 2020-ban 30 ezer nézőre számíthatnak.    


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mától lehet regisztrálni a 11. ...
Az RMDSZ nem támogatja bizalmatlansági ...
Költségvetés-kiigazítás: mire jut több ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ