Két új átkelőhely a román-magyar határon
Vissza

Két új átkelőhely a román-magyar határon

A román kormány határozatban erősítette meg a két közúti határátkelőhely megnyitásáról szóló, tavaly áprilisban Gyulán aláírt román-magyar megállapodást.

A határozat kivonatát a román kormány honlapján tették közzé. A kabinet hozzájárult ahhoz, hogy a Kisvarjaspuszta (Variaşu) és Dombegyház, illetve az Ottlaka (Grăniceri) és Elek közötti határátkelőhelyek hétköznapokon is nyitva tartsanak a nappali órákban. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az illetékes román hatóságok megtegyék a határ megnyitásához szükséges intézkedéseket.

A határozat szerint a két határátkelőhelyen romániai idő szerint 8 és 20, közép-európai idő szerint 7 és 19 óra között válik lehetővé a román-magyar határ átlépése a személyek és a 3,5 tonna alatti áruforgalom számára. A két határátkelőhely jelenleg csak szombati napokon vehető igénybe.

A határátkelőhelyek megnyitásával 12-ről 14-re emelkedik a közúti határátkelőhelyek száma a román-magyar határszakaszon. Mindkét - eddig alkalomszerűen megnyitott - határátkelő Arad és Békés megye között teremt újabb közúti összeköttetést.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tavaly februári bukaresti látogatásán nevetségesnek és egyben szomorúnak tartotta, hogy létezik tíz olyan, a határon átvezető út, amely közelebb hozhatná egymáshoz a határ mentén élő közösségeket és településeket, de ezek használatát még nem engedélyezték. A két határátkelőhely megnyitásáról végül Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu külügyminiszterek áprilisi gyulai találkozóján született megállapodás.

A határon átvezető utak az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg 2007 és 2013 között annak reményében, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a belső határellenőrzés nélküli térségnek.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ