Két magyar tagja is van a TIFF zsűrijének
Idén Maria Ploae kapja az életműdíjat
Idén Maria Ploae kapja az életműdíjat
Vissza

Két magyar tagja is van a TIFF zsűrijének

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közzétette a 19. kiadás zsűrijének listáját, amelyben két magyar személyiség is helyet kapott idén: Székely Csaba dramaturg és Hatházi András színművész. A hivatalos versenyprogram zsűrijében lesz továbbá Ada Solomon producer, Adina Pintilie rendező, valamint Philip O’Ceallaigh író is. A fesztivál hagyományos életműdíját is kiosztják, az elismerést idén Maria Ploae színésznő kapja.

(Borítókép: jelenet a Cardinalul című filmből, Radu Botar és Maria Ploae)

A fesztivál versenyprogramjával ellentétben a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének FIPRESCI díját idén kivételesen távolsági zsűrizés alapján adják át: három kritikus, a francia Jean-Max Mejean, a macedón Marina Kostova és a német Jennifer Zylka ítéli oda az elismerést a Román Filmnapok egyik nagyjátékfilmjének.

Több mint négy évtizedes pályafutásáért idén Maria Ploae színésznő kapja a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját augusztus 8-án, a fesztivál szabadtéri záró gáláján, Kolozsvár Főterén. Kiemelkedő tehetségével és megnyerő színészi jelenlétével több mint negyven emlékezetes nagyjátékfilmes szerepet tudhat magáénak és együtt dolgozott a román filmgyártás legnagyobb neveivel.

Maria Ploae 1951-ben született és 1975-ben végzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Intézetben. Első szerepét egyetemistaként kapta, amikor Sergiu Nicolaescu felfigyelt tehetségére és szerepet ajánlott neki a Vádol a felügyelő (Un comisar acuză, 1974). Ugyanebben az évben a Nyestfiak (Frații Jderi) című filmben is feltűnt, ezt követte a Toamna bobocilor című vígjáték. Aki a 80-as években volt gyerek, emlékezhet rá a Dumbrava minunată (1980) vagy a Promisiuni (1985) című filmekből, később pedig több Mircea Veroiu által rendezett filmben is szerepet kapott.

Maria Ploae, az idei TIFF életműdíjas. Fotó: Liana Rucsanda

Nicolae Mărgineanu rendezővel is számos filmet csináltak együtt, alkotótársakká váltak, majd 1976-ban össze is házasodtak. Maria Ploae a férje által rendezett 2019-es Cardinalul című filmben is szerepel, amelyet augusztus 7-én, 21.30-tól vetítenek a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének udvarán a színésznő és a rendező jelenlétében. Maria Ploae Lucia Chioș Contraindicații című rövidfilmjében is játszik, amely szintén megtekinthető a fesztiválon.

A fesztivál meghívottai között szerepel Marc Collin, a Nouvelle Vague együttes alapítója és a Le choc du futur rendezője, valamint Chiara Malta, az Egyszerű nők (Simple Women) című film rendezője, a lengyel filmes Bartosz Kruhlik (Supernova) és a spanyol színész, Vito Sanz (La virgen de agosto) is.

Kolozsvárra érkezik a fesztivál ideje alatt továbbá Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov, Teodor Corban, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Ioana Flora, Emilian Oprea, Marius Manole, Téglás István, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Mihai Călin, Marina Voica, Ștefan Iancu, valamint olyan médiaszemélyiségek, mint Cătălin Tolontan, Amalia Enache, Cătălin Ștefănescu és Pavel Bartoș.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Öt friss magyar nagyjátékfilmet ...
Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ